Zajedničko djelovanje na nivou kulture

0

ISTOČNO SARAJEVO – Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković danas je razgovarao sa Stanislavom Derehajlom, glavnim savjetnikom poljskog potpredsjednika Vlade Jaroslava Govina, u vezi sa zajedničkim djelovanjem na nivou kulture, te o nekim dodirnim interesnim i privrednim tačkama.

Vuković je na sastanku istakao mogućnost saradnje između univerziteta dva grada i između kulturno-umjetničkih društava, najavivši da će kulturno-umjetničko društvo sa Pala u avgustu naredne godine posjetiti poljski grad Boćki.

On je rekao da postoji mogućnost za eventualni kontakt Univerziteta u Istočnom Sarajevu gdje bi Elektrotehnički i Poljoprivredni fakultet mogli biti interesantni za grad Boćki, koji je poljoprivredni kraj.

Vuković je napomenuo da grad Istočno Sarajevo ima 65.000 stanovnika i da se u njegovom sastavu nalazi šest opština, među kojima su i Pale, domaćin gostima iz Poljske.

On je istakao de je grad Istočno Sarajevo osnovan 1993. godine tokom ratnih zbivanja u BiH, kao potreba srpskog naroda da se organizuje na određenom prostoru i da tu i opstane, a ono što je najveća vrijednost ovoga grada je njegov univerzitet, u čijem je sastavu osam fakulteta.

On je naveo da na Palama djeluju četiri fakulteta sa oko 8.000 studenata na javnom univerzitetu, dodavši da je ovo grad mladih.

Vuković je napomenuo da ono što se posebno ističe u ovome gradu jeste turizam zbog olimpijske planine Jahorine i sada je dobijena mogućnost da bude organizovan Evropski omladinski olimpijski festival /EJOF/ zajedno sa gradom Sarajevom.

„Smatramo da je to jedan od najvećih događaja koji će biti u narednom periodu u ova dva grada. Imamo dobru saradnju sa Sarajevom, jer je zajednički interes da bude uspješno završen projekat, kada bi trebalo da se najmlađi sportisti Evrope takmiče u osam sportova na ovom prostoru“, rekao je Vuković.

On je istakao da grad ima problema sa nezaposlenošću koja iznosi oko 30 odsto, jer je prijeratna privreda u ratu devastirana i nije se to uspjelo nadomjestiti nekim novim preduzećima i radnim mjestima, a veliki problem predstavlja i odlazak mladih u zemlje EU.

Vuković se nada da će malo bržim koracima biti stvoren bolji privredni ambijent i privučeni strani investitori na ovo područje, što je bitno za ostanak mladih na ovome prostoru.

Delegacija iz Poljske boravi na Palama povodom festivala kulturno-umjetničkih društava, koji se održava u okviru Gospojinskih svečanosti.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare