Zajednički cilj – jačanje privrede u Sarajevsko-romanijskoj regiji

0

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović rekao je tokom sastanka sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva LJubišom Ćosićem da resorno ministarstvo najviše interesuje pomoć privrednim subjektima u Srpskoj, a prvenstveno u istočnom dijelu Republike.

Mitrović je pojasnio da je današnji susret sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva nastavak razgovora od prije mjesec dana koji su vođeni s ciljem analize stanja i jačanja privrede na Sarajevsko-romanijskoj regiji, s akcentom na oživljavanje namjenske proizvodnje.

„Gradonačelnik Ćosić iznio je zaista zadovoljavajući pokazatelj da je privreda u Istočnom Sarajevu u prošloj godini ostvarila dobit od oko 200 miliona KM, pri čemu je uplaćen porez na dobit u vrijednosti od oko 10 odsto“, rekao je Mitrović novinarima.

On je potvrdio da je razlog njegove posjete situacija u Fabrici „Mofas“ Istočno Sarajevo, ali i pokretanje proizvodnje u Fabrici motora specijalne namjene /FMSN/ „Koran“ na Palama, popularnoj Kapeli.

Prema njegovim riječima, obje firme su dio namjenske proizvodnje i imaju veliki značaj za Istočno Sarajevo, ali i cijelu Republiku, i naravno resorno ministarstvo.

„U `Mofasu` imamo generalno problem sa određenim potraživanjem iz prethodnog vremena, problem plasmana, tehnologije koja je u ovom trenutku zastarjela, i mi smo danas razgovarali o pitanju reorganizacije ovog preduzeća, što podrazumijeva obezbijediti uslove za dalji rad i egzistenciju fabrike“, rekao je Mitrović.

On je podvukao da je bitno i riješiti obaveze „Mofasa“ prema radnicima, Poreskoj upravi, kao i dobavljačima, da bi preduzeće u narednom periodu moglo da nesmetano funkcioniše, odnosno da od svojih prihoda pokriva troškove i da bude samoodrživo.

Mitrović je izrazio nadu da će u narednih nekoliko mjeseci i na Palama doći do početka procesa reorganizacije preduzeća FMSN „Koran“.

„Naša najbitinija poruka radnicima koji trenutno rade u `Mofasu`, a ima ih oko 43, uključujući i šest radnika koji su stekli uslove za penziju, jeste da ćemo mi u Ministarstvu i Vladi Republike Srpske pokušati da iznađemo sredstva kako bi isplatili poreze i doprinose za pomenute radnike, ali isto tako i otpremnine za radnike koji odlaze u penziju“, poručio je ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske.

Mitrović je apelovao na gradonačelnika, direktora i radnike „Mofasa“ da predstojeća reorganizacija preduzeća, uz pomoć Vlade Republike Srpske, bude uspješno realizovana i da fabrika nastavi sa radom.

Prema njegovim riječima, reorganizacija podrazumijeva i uključivanje nove, mlade i stručne snage, kao i novih tehnologija s ciljem modernizacije i digitalizacije proizvodnje, što treba da prati i reforma obrazovanja u Srpskoj.

„Nadam se da će naši razgovori i dogovori u narednim mjesecima biti uspješno realizovani na obostrano zadovoljstvo“, zaključio je Mitrović.

On je podsjetio da je danas u Srebrenici razgovarao sa opštinskim rukovodstvom i obećao da će se Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo potruditi da se stvore povoljni infrastrukturni preduslovi u ovom mjestu kako bi zainteresovani privredni subjekti lakše pokretali privredne aktivnosti i zapošljavali stanovništvo.

Grad prošle godine ostvario 200 miliona KM privredne dobiti

Ukupna dobit privrede Istočnog Sarajeva u prošloj godini iznosila je oko 200 miliona KM, od čega je 19,5 miliona KM uplaćeno poreza na dobit, rekao je danas gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić.

Ćosić je u Istočnom Sarajevu, nakon sastanka sa ministrom privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojinom Mitrovićem, rekao da Grad u kontinuitetu bilježi i porast registrovanih privrednih subjekata.

„Privreda je u našem gradu u 2021. godini poslovala pozitivno i taj trend je nastavljen i u prošloj godini. U 2021. godini dobit je bila 11.200.000 KM“, rekao je Ćosić novinarima.

Ćosić je rekao da je nezaobilazna tema sastanka bila i fabrika „Mofas“ u Istočnom Sarajevu, čija je reorganizacija i dogovorena.

On je podsjetio da je Grad, zahvaljujući Vladi Republike Srpske, prije dvije godine obezbijedio dva miliona KM i registrovao preduzeće „Digis“, koje je u februaru prošle godine kupilo 51 odsto „Mofasa“.

Ćosić je rekao da će reorganizacija „Mofasa“ ići u pravcu izmirivanja obaveza prema radnicima.

„Trenutno nema posla u punom kapacitetu, da ne bi gomilali obaveze, mi ćemo uskoro ići u sazivanje skupštine Društva, na kojoj ćemo donijeti odluke o reorganizaciji, poslovanju i obustavi u pojedinim linijama“, rekao je Ćosić i dodao da će biti neophodna pomoć Vlade Srpske kako bi se obezbijedila sredstva za uplatu doprinosa i ostalih primanja za radnike koji neće raditi.

On je rekao da je namjera i dio imovine uknjižiti kao novčana sredstva, kako bi bila obezbijeđena sredstva za izmirivanje dugovanja.

„To je proces koji će trajati mjesec ili dva. Mi za dva mjeseca moramo imati izmirene obaveze prema dijelu radnika koji neće nastaviti radni odnos. Ima radnika koji su stekli i uslove za penziju, pa je ministar insistirao da se izmire obaveze prema njima. Ima ljudi koji će steći uslove za penziju kad im se uplate zaostale obaveze“, rekao je Ćosić i dodao da je o ovome razgovarano i sa Sindikatom preduzeća.

Ćosić je zahvalio Mitroviću za posjetu Istočnom Sarajevu i naglasio da je današnji sastanak dogovoren prije nepuna dva mjeseca u Banjaluci.

Mitrović je ranije danas posjetio i Srebrenicu gdje se sastao sa načelnikom opštine Srebrenica Mladenom Grujičićem.

(www.palelive.com/Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare