Olimpijski centar „Jahorina“ omogućio je zahvaljujući sistemu osnježavanja funkcionisanje ski-centra i ski-staza prvi u regionu, od 4. decembra, uprkos smanjenom intenzitetu snježnih padavina.

Omogućen je rad nove kabinske gondole, tri šestosjeda, lifta sidro i dva poligona za djecu, što čini više od 80 odsto ukupnog kapaciteta skijališta, saopšteno je danas iz Olimpijskog centra.

Sistem za vještačko osnježavanje je danonoćno u pogonu i osnježava se cijela planina, od Prače do Poljica.

Do sada je proizvedeno oko 120.000 metara kubnih snijega, koliko je proizvedeno u toku cijele prošle sezone.

Osnježavanje se radi strateški i u skladu sa ranije utvrđenim planom prioriteta i neophodnom dinamikom za što veći i bolji efekat.

Intenzivno se radi i ulažu se maksimalni napori za osposobljavanje što većeg broja staza za skijaše, što je prvenstveno u interesu Olimpijskog centra „Jahorina“, a nakon toga i svih ostalih subjekata, posjetilaca i skijaša.

Trenutni prioritet za osnježavanje su staza „Prača“, vertikala staze „Ogorjelica 2“ i staza „Ogorjelica 3“, staza „Novak Đoković“ i vertikala staze „Poljice“, kao i nastavak osnježavanja kritičnih mjesta na osnježenim stazama gdje iz različitih razloga nema dovoljno snijega – prevoji, frekventna mjesta, mjesta izložena suncu i južnom vjetru.

Staze „Poljice“, „Ogorjelica“ i „Novak Đoković“ koje su pokrivene sistemom za osnježavanje Tehnoalpin u funkciji su isključivo zahvaljujući vještačkom snijegu.

Sistem za vještačko osnežavanje čini vodoakumulacija iz koje se crpi neophodna voda za pravljenje vještačkog snijega i sistem cjevovoda putem kojeg se pod visokim pritiskom voda i vazduh dopremaju do uređaja za proizvodnju vještačkog snijega – snježnih topova i lansera.

Olimpijski centar „Jahorina“ opremljen sa oko 150 lansera i najsavremenijih snježnih topova za proizvodnju vještačkog snijega marke Tehnoalpin, čiji su prozivodi zastupljeni u 70 odsto skijališta u svijetu.

Sistemom za vještačko osnježavanje simulira se prirodna pojava prilikom koje se vodena para podiže u atmosferu, gdje se na niskoj temperaturi čestice vodene pare kristališu i tako nastaje prirodni snijeg.

Lanseri i topovi se puštaju u pogon u skladu sa određenim prioritetima kako bi se ostvarili što veći i bolji efekti.

Za postizanje maksmimalno dobrih efekata neophodni su prirodni uslovi koji čine i niske temperature, mala vlažnost vazduha i mirno vrijeme bez vjetra, što u prethodnom periodu nije bilo ispunjeno na Jahorini.

Iz ovog centra zahvalili su svima za povjerenje, te istakli da stanje na Jahorini nije idealno i da se osjeti nedostatak snježnih padavina kao i na svim planinama u regionu, ali da se čini sve da bi se obezbijedili maksimalno dobri uslovi.

Olimpijski centar „Jahorina“ poručuje da su im prioritet skijaši i skijanje, te apeluju da se ne dovode u pitanje napori koji se ulažu da bi ski-centar funkcionisao što bolje.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare