Захваљујући локалном партнерству посао пронашло 35 Паљана

0

У оквиру пројекта „Локалним партнерством до запошљавања на Палама“, који финансира ЕУ, 35 лица са подручја Пала обезбиједило је запослење преквалификацијом, а покренуто је шест малих бизниса.

Пројекат реализује Међународна организација рада, чији је координатор Амра Селесковић рекла да ова организација, уз помоћ ЕУ од шест милиона евра, од 2021. године подржава развој локалног партнерства за запошљавања којим је обухваћено 26 локалних заједница.

Селесковићева је истакла да је свих 26 партнерстава у овом периоду успјело да обезбиједи у својим заједницама нове програме обуке за тржиште рада.

„Ријеч је о више од 70 програма за дефицитарна занимања, а програме је успјешно прошло више од 1.100 особа које су биле на евиденцији Завода за запошљавање“, навела је Селесковићева.

Она је рекла да је више од 400 лица већ пронашло посао, а да је покренуто 212 малих предузећа.

Селесковићева је нагласила да је партнерство са општином Пале једно од успјешнијих јер су у кратком периоду успјели да обезбиједе шест програма за дефицитарна занимања и успјешно изврше преквалификацију за више од 60 особа.

Начелник општине Пале Бошко Југовић истакао је да су данас промовисали пројекат који је општина иницирала и, захваљујући подршци Међународне организације рада, успјела да одређеном броју лица обезбиједи преквалификацију и посао.

Југовић је истакао да је порука овог пројекта да људи треба да живе од своје д‌јелатности, да се преквалификују и нађу своје мјесто у привреди општине Пале и регије.

Он је додао да се овај пројекат реализује већ трећу годину и оцијенио да ће оставити добре резултате.

Радован Станишић, који се бави пчеларством, рекао је да се за овај пројекат пријавио како би унаприједио производњу.

Станишић је навео да је прошао квалитетну обуку и добио сертификат, као и грант подршку, односно комплет пчеларску опрему која ће му помоћи у наставку квалитетнијег бављења овим послом.

Носиоци реализације пројекта су општина Пале, Завод за запошљавање Републике Српске – Филијала Источно Сарајево, Средњошколски центар „Пале“, Удружење „Сунце“ и неколико паљанских привредних субјеката.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare