Zagrađe zbližilo Pivljane i Fočake

0

FOČA – Obnova manastira Zagrađe, zadužbine hercega Stefana Kosače, podno njegove prijestonice Sokola na Šćepan Polju u današnjoj Crnoj Gori, još više je zbližila i ujedinila narod pivskog i fočanskog kraja.

Hram, koji je iznad mjesta gdje spajanjem Pive i Tare nastaje Drina podigao vladar po kojem je Hercegovina nazvana, pet vijekova je bio opustošen, bez krova, koji su Turci skinuli da bi pokrili džamiju u Foči, ali sa očuvanom kupolom.

Kada je hercegovoj crkvi prije dvadesetak godina vraćen izvorni izgled, po mnogo čemu neobičan jer je spoj raško-moravskog, romano-gotičkog i orijentalnog stila, i kada je zaživjelo manastirsko bratstvo sa igumanom Lazarom, ovo mjesto je kao magnet počelo da privlači vjernike sa obje strane Tare, kako iz Crne Gore, tako i Republike Srpske.

Pivljanin Mile Cicmil, koji je čest gost manastira, srećan je što je zadužbina hercega od Svetog Save, kako ističe, u punom smislu propojala.

„Svi mi, Pivljani, smo izuzetno radosni što imamo izvanrednog molitvenika oca Lazara. Uz trud mnogih ljudi koji su pomogli, ovo mjesto je dobilo veliki njegov pečat“, kaže Cicmil, istoričar po struci.

On navodi da se manastir nalazi na izuzetno važnom mjestu gdje počinje Drina i koje ima bogat istorijat.

„Odavde počinje Drina, koja nikad nije razdvajala, nego spajala Srbe i ovo je velika svetinja i za fočanski kraj, za Republiku Srpsku i za sve Srbe koji gravitiraju ovom kraju. Crkva je specifična što je sa nje skinut olovni krov da bi se pokrila Aladža džamija, tako da je više od pet vijekova stajala bez krova i na sramotu nas Pivljana dugo bila neobnovljena. Veliki Gospod Bog je dao da smo se okupili, dabogda obožili i umnožili, da ova svetinja bude na ponos sveg Srpstva“, rekao je Cicmil.

Fočak Dejan Popadić, jedan od dobitnika gramate Eparhije budimljansko-nikšićke za doprinos obnovi manastira, kaže da je 2005. godine sa prijateljima počeo da dolazi u Zagrađe, te da je iz godine u godinu sve više vjernika.

„Zajedno smo sa ocem Lazarom, igumanom manastira Zagrađe. Pomažemo koliko možemo izgradnju ove velike svetinje, koja bi trebalo i nas da gradi“, kaže Popadić.

On ističe da je obnovom crkve podno Soko grada obnovljena i uspomena na Stefana Kosaču, hercega od Svetog Save.

„Ovo je nulta tačka, početak toka rijeke Drine, koja je važna spona u srpskom narodu. Ovo je početak Republike Srpske i temelj Republike Srpske, kako reče mitropolit Amfilohije“, naveo je Popadić.

Nakon dvodecenijske obnove sa izgradnjom manastirskog kompleksa i oslikavanjem bogatog živopisa, koji je djelo igumana Lazara, Hram Svetog Jovana Krstitelja u manastiru Zagrađe juče je osveštan.

Na prijedlog NJegovog visokopreosveštenstva mitropolita Amfilohija, manastir će, uz hramovnu slavu Rođenja Svetog Jovana – Ivanjdan, slaviti i obnoviteljsku slavu – prvu nedjelju nakon Vozdviženja Časnog krsta.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare