Zadruga oživljava zaparloženo zemljište

1
Zadruga oživljava zaparloženo zemljište

FOČA – Načelnik opštine Foča Radisav Mašić potpisao je danas sa predstavnicima Poljoprivredne zadruge „Kozja Luka premijum“ ugovor o davanju u zakup opštinskog poljoprivrednog zemljišta.

Površina zakupljenog zemljišta u fočanskoj Mjesnoj zajednici Kozja Luka je 7,6 hektara na kome će Poljoprivredna zadruga u narednih 15 godina proizvoditi jednogodišnje i višegodišnje zasade.

Mašić je naveo da se zakupac obavezao da će zakupljeno zemljište, koje se ne obrađuje duže od 20 godina, privesti namjeni i započeti proizvodnju u drugoj godini zakupa.

Vladislav Kovačević, jedan od zadrugara, kaže da je njihov prvi zadatak da privedu zamljište namjeni, jer je zaraslo u šumu i rastinje.

„Čim to omoguće vremenske prilike, počećemo krčenje šume i nadamo se da ćemo te radove završiti u roku od godinu i po do dvije, nakon čega ćemo raditi analizu zemljišta da bismo vidjeli za koje kulture je najpogodnije. Planiramo da se bavimo voćarstvom i manjim dijelom povrtarstvom, a s obzirom da je zakup samo na 15 godina, nećemo saditi šljive i jabuke, već najvjerovatnije malinu, a od povrća zainteresovani smo za uzgoj kornišona“, kaže Kovačević.

Sa zemljištem koje posjeduju zadrugari, ukupne površine na kojima će se dizati zasadi su oko deset hektara, a glavni cilj ove zadruge je oživljavanje sela.

Zadrugu su u prošle godine osnovali mještani Kozje Luke, a Kovačević ističe da je otvorena i za druge kooperante.

„Jedini uslov je da se pridržavaju naših instrukcija i agrotehničkih mjera pri obradi zemljišta. Proizvodnja će biti, uglavnom, organska bez korišćenja hemijskih sredstava za zaštitu bilja“, naveo je Kovačević.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments

Koliko sam ja upoznata tamo su uzasni putevi pa se pitam kako i cime misle da plasiraju svoje proizvode kada su ti putevi neuslovni…