Zadovoljstvo što nastava počinje bez problema

0

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević izrazio je zadovoljstvo što i ove godine nastava u osnovnim i srednjih školama u Srpskoj počinje bez problema, dok će svi sitni nedostaci biti otklonjeni narednih sedmica.

Tokom posjete Osnovnoj školi „Pale“ na Palama, Malešević je rekao da će resorno ministarstvo pokušati da obezbijedi sredstva za rješavanja problema grijanja u ovoj obrazovnoj ustanovi, koja je obnovljena u okviru projekta „Energetske efikasnosti“ i đaci i nastavnici sada imaju mnogo bolje uslove za rad.

„Grijanje koje se isporučuje ovoj školi je dosta skupo, a troškovi su ogromni. Pokušaćemo da iznađemo sredstva kako bi se i taj problem riješio i onda će ova škola, kada je u pitanju štednja energije, biti potpuno efikasna“, rekao je Malešević.

On je naveo da je direktoru Osnovne škole „Pale“ ove godine odobreno da formira četiri odjeljenja u prvom razredu, čime će biti omogućeno učiteljima koji su na tržištu rada da dobiju zaposlenje.

„Ove godine došlo je do odstupanja kada je riječ o broju đaka koji definiše Pravilnik, s obzirom na to da su Pale opština u kojoj se stanovništvo stalno doseljava i sigurno će doći još koji učenik u prvi razred“, rekao je Malešević.

On je ponovio da je u Srpskoj zatvoreno 15 područnih odjeljenja, od kojih su deset ostala sa jednim ili dva učenika, a pet nije radilo već dvije godine zbog nedostatka djece.

„To nije bio dobar odnos prema djeci, jer nisu mogla da se socijalizuju i nisu imala društvo za igru“, rekao je Malešević i dodao da je zbog djece to trebalo uraditi i ranije kako bi se razvijala u normalnim uslovima.

On kaže da nisu ostvarene velike uštede zatvaranjem ovim područnih odjeljenja, jer su svi radnici dobili posao u centralnim školama.

Malešević ističe da bi u narednom periodu trebalo preduzeti mjere na povećanju nataliteta u Srpskoj.

Direktor Osnovne škole „Pale“ Željko Forcan rekao je da je u ovu školu upisano 88 prvačića, te da je ova obrazovna ustanova uspjela da završi značajan projekat „Energetske efikasnosti“ u okviru koga je zamijenjena stolarija, postavljena fasada i obnovljen krov.

Forcan kaže da je ovaj projekat vrijedan 180.000 KM, od čega je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obezbijedio 80.000 KM, a u finansiranju su učestvovali i UNDP, Fond za zaštitu prirodne sredine Srpske, švedska Vlada i ostali donatori.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović poželio je direktoru, kolektivu škole i prvačićima uspješan početak školske godine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare