Zabrinjavajući rast nasilja u porodici

2

Na području Policijske uprave Istočno Sarajevo tokom prvih šest mjeseci ove godine registrovano je 248 krivičnih djela, što je za 11,7 odsto više nego u istom mjesecu lani, izjavio je načelnik Uprave Branimir Šehovac i istakao da zabrinjava činjenica da je povećan broj krivičnih djela iz oblasti nasilje u porodice za čak 70 odsto.

On je na konferenciji za novinare na Palama rekao da je podneseno 187 izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i prijavljeno 207 lica od kojih 56 povratnika i šest maloljetnika.

„Riječ je o 196 krivičnih djela opšteg kriminaliteta, 27 djela privrednog kriminaliteta, 15 krivičnih djela u vezi sa drogom i 10 krivičnih djela protiv bezbjednosti saobraćaja. Koeficijent ukupne rasvijetljenosti je 89,16 odsto, dok je koeficijent rasvijetljenosti po nepoznatom počiniocu 73,81 odsto“, istakao je Šehovac i ocijenio zadovoljavajućim stanje bezbjednosti na području Uprave u proteklih šest mjeseci.

Kada je riječ o nasilju u porodici, on je naveo da je tokom šest mjeseci zabilježeno 26 krivičnih djela i 20 prekršaja iz ove oblasti, a protiv svih izvršilaca je dostavljen zahtjev za pokretanje postupka.

On je napomenuo da su uz pomoć video-nadzora rasvijetlili ukupno 42 krivična djela, pet narušavanja javnog reda i mira te registrovali 7.570 prekršaja, tako da je video-sistem opravdao svoju svrhu, a sve radi poboljšanja bezbjednosti na području Uprave.

Službenici Policijske uprave Istočno Sarajevo početkom naredne godine očekuju početak izgradnje nove zgrade Uprave koji će imati uticaja za budućnost ove regije.

Načelnik Sektora policije u Policijskoj upravi Istočno Sarajevo Milan Čvoro rekao je da je na području Uprave za šest mjeseci evidentirano 428 narušavanja javnog reda i mira, dok su u istom periodu prošle godine imali 178 slučajeva.

„Broj evidentiranih prekršaja je 473. Policijski službenici su uručili 403 prekršajna naloga, a broj prijavljenih lica je 531. Kada je pitanju struktura prekršaja, najčešći su to ograničenje kretanja na određenom prostoru, vrijeđanje, ali narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nije bilo“, navodi Čvoro.

On dodaje da je najveći broj prekršaja zabilježen na području policijske stanice Pale, Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

Čvoro naglašava da su za šest mjeseci sankcionisali 158 lica zbog kršenja Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti jer nisu nosili zaštitnu opremu – maske i rukavice.

Kada je u pitanju bezbjednost saobraćaja u prvih šest mjeseci, dogodile su se 333 saobraćajne nezgode, što je za 6,5 odsto manje u odnosu na uporedni period.

Čvoro je dodao da su u dvije saobraćajne nesreće poginula dva lica.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
2 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Nervozni ljudi ne mogu u kafanu pa tuku zene i djecu.

Molim vas, kakva je to logika? Mjerenje u odnosu na isti mjesec prošle godine? Nije relevantna informacija. Nacrtajte svaki mjesec na grafikonu pa gledajte gdje linija ide, ka gore ili ka dole.