Zabrinjavajuća neuplata doprinosa radnicima

0

FOČA – U opštini Foča, prema podacima iz aprila, zaposlena su 3.583 lica, dok je nezaposlenih 3.737, navedeno je u informaciji o stanju zaposlenosti u ovoj opštini koji su danas razmatrali odbornici fočanske Skupštine opštine.
Na kraju 2015. godine, kada je prema podacima Poreske uprave Republike Srpske posao imalo 3.630 Fočaka, zabilježen je blagi rast zaposlenih u odnosu na kraj 2014. godine kada je radilo 3.599 lica.

Posebno zabrinjavaju podaci o uplatama doprinosa koji govore da se doprinosi ne uplaćuju za 1.700 radnika.

„Uplata doprinosa je i dalje veliki problem, tako da je 31. decembra 2015. godine ukupan broj zaposlenih lica kojima je uplaćen doprinos bio 1.941“, navodi se u informaciji.

Odbornici vlasti i opozicije ocijenili su da su podaci o uplatama doprinosa alarmantni, te da je očigledno da zakon ne važi jednako za sve poslodavce.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Igor Ćurčić rekao je da opština ne može ništa učiniti jer je kontrola uplate doprinosa u nadležnosti republičke inspekcije.

Informaciju o stanju zaposlenosti u opštini Foča sastavilo je opštinsko Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku, Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, Poreske uprave i Republičke uprave za inspekcijske poslove.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare