Zabrana svih javnih okupljanja u grupama većim od 50 lica

0

Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak o zabrani svih javnih okupljanja u grupama većim od 50 lica do 14. septembra radi prevencije širenja virusa korona na teritoriji Republike Srpske.

Do 14. septembra ograničava se radno vrijeme ugostiteljskim objektima za ishranu i piće od 6.00 do 24.00 časa, saopšteno je iz Republičkog štaba za vanredne situacije.

Pružanje ugostiteljskih usluga ishrane i pića na način regulisan tačkom dva ovog zaključka odnosi se i na ugostiteljske objekte za smještaj, pojašnjava se u saopštenju.

U zaključku Republičkog štaba za vanredne situacije navodi se da se do 14. septembra dozvoljavaju takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista isključivo bez prisustva publike, uz poštivanje svih epidemioloških mjera koje je propisao Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

Subjekti kojima je dozvoljeno obavljanje djelatnosti dužni su da tu djelatnost organizuju uz obavezno preduzimanje mjera propisanih u uputstvu Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za sprečavanje pojave i širenja virusa korona na radnom mjestu.

Subjekti iz tačke pet ovog zaključka mogu samostalno obavljati dezinfekciju poslovnih prostora u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravstvo Srpske.

Republički organi uprave i organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlaštenja dužni su na ulazu u sve službene prostorije ograničiti broj osoba koje istovremeno mogu da uđu i borave u prostorijama organa, te onemogućiti zadržavanje u prostorijama i pravljenje dužih redova u zatvorenom prostoru.

Dužni su održavati rastojanje između građana u zatvorenim prostorima od najmanje dva metra, uz preduzimanje mjera dezinfekcije i pojačane higijene i omogućiti rad šalter sale i matične službe u jedinicama lokalne samouprave, uz kontrolu broja korisnika usluga šalter sala i matičnih službi zavisno od prostora, održavanje fizičke distance od dva metra i uz obezbjeđenje fizičke providne barijere na radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštiti zaposlenom i korisniku, navodi se u saopštenju.

Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem ovog zaključka sprovodi Republička uprava za inspekcijske poslove putem nadležnih inspektora i inspektora u sastavu jedinica lokalne samouprave i Komunalna policija.

Jedinice lokalne samouprave su dužne da svoje akte usaglase sa ovim zaključkom, te da u skladu sa epidemiološkom situacijom na svojoj teritoriji donesu restriktivnije mjere u odnosu na mjere utvrđene ovim zaključkom.

Naredba o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite u Republici Srpskoj i Naredba o obaveznoj kontroli lica kojima je određena kućna izolacija zbog novog virusa korona u Republici Srpskoj primjenjuju se i nakon stupanja na snagu ovog zaključka.

Ovim zaključkom stavlja se van snage Zaključak o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u Republici Srpskoj od 17. avgusta.

Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak o prihvatanju donacije Fondacije za rak, a Štab se upoznao i sa informacijom o donaciji IgM/IgG brzih testova Fondacije za rak, koju prihvata.

Republički štab za vanredne situacije prihvata donaciju 1.805 kovid 19 „kombo“ IgM/IgG brzih testova za detekciju iz tačke jedan ovog zaključka.

Za realizaciju ovog zaključka zadužuje se Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, a zaključak stupa na snagu danom donošenja.

Svi dosadašnji zaključci Republičkog štaba za vanredne situacije dostupni su na portalu Vlade Republike Srpske u sekciji „Republički štab za vanredne situacije – Akti“ /www.vladars.net/, kao i na stranici o virusu korona u Srpskoj, /koronavirususrpskoj.com/.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare