Zabrana okupljanja na izletištima I sportskim terenima

0

ZVORNIK – Komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Zvornika Zoran Stevanović rekao je danas da je Gradski štab donio zaključak o zabrani okupljanja do 13. aprila na srednjovjekovnoj tvrđavi „Đurđev grad“ iznad Zvornika, dječijim igralištima, sportskim terenima, kao i upotrebu sprava u teretanama na otvorenom prostoru.

Stevanović je na konferenciji za novinare istakao da je Gradski štab preporučio građanima da se na šetalištu pored Drine i u gradu pridržavaju preporučenih mjera odstojanja i da se ne kreću u grupama, te da nose zaštitne maske.

„Moramo biti odgovorni kada je riječ o tome da nema okupljanja, policija će sprovoditi kontrole i za sve one koji ponove prekršaje mjere zaštite od virusa korona slijedi lokalni šatorski karantin“, rekao je Stevanović.

On je naglasio da se mora shvatiti ozbiljnost situacije i pridržavati svih mjera i preporuka nadležnih lokalnih i republičkih organa u borbi protiv širenja virusa.

Gradonačelnik Zvornika podsjetio je da je prvobitno bilo definisano da lokalni karantin bude na graničnom prelazu i da se ljudi koji stižu iz inostranstva smještaju u šatore na 14 dana, te da se kasnije pristupilo obezbjeđivanju smještaja u objektima od čvrstog materijala.

„Mi postupamo prema zakonu i uputstvima koja dobijamo od republičkih institucija. Lica koja stižu iz inostranstva moraju provesti 14 dana u lokalnom karantinu. Obezbijedili smo oko 1.000 metara kvadrata sa 30 kreveta, što znači da ima sasvim dovoljno prostora, toaleti su uredni, kao i tuš kabine, obezbijeđeni su obroci, služi im se kafa“, rekao je Stevanović, koji je i gradonačelnik Zvornika.

Komandant Gradskog štaba je najavio još rigoroznije kontrole inspekcijskih organa i sankcionisanje svih koji u bilo kom pogledu zloupotrebljavaju trenutnu situaciju.

Stevanović je zahvalio ljekarima i članovima štaba na svemu što čine, velikoj požrtvovanosti, jer su sve druge obaveze stavili sa strane i naglasio da ne treba niko njihov radi i trud da dovodi u pitanje i da zbog nečije neodgovornosti i nesavesnosti virus uđe u zdravstvene ustanove, jer nama rezervnih ljekara.

Član Odgovornog tima za upravljanje karantinom u Karakaju Bogdana Bodiroga rekla je da u karantinu, u kojem se tenutno nalazi 15 lica, redovno radi medicinska ekipa, koja se brine o zdravlju ovih osoba.

„Moramo znati da karantin nije stvar nečijeg izbora, nego obaveza za sva lica koja ulaze u Republiku Srpsku. Trudimo se da tim licima omogućimo punu podršku u svakom smislu“, rekla je Bodiroga, koja je zamjenik direktora Doma zdravlja Zvornik.

Infektolog u Opštoj bolnici Zvorniku Pero Pajkanović istakao je da su svakodnevno u kontaktu sa tri zaražena pacijenta sa regije Birač, odnosno iz Zvornika, Milića i Šekovića i da su svi bez simptoma.

„Oni praktično imaju svoju osnovnu srčanu bolest, kao i pozitivnost na virus i za sada nije neophodno bolničko liječenje po tim kriterijumima. Naravno, pratimo ih i dalje i ukoliko bi došlo do pogoršanja bolesti smjestićemo ih u bolnicu“, rekao je Pajkanović.

On je naveo da su i primarni kontakti za koje su rezultati na virus korona negativni, u kućnoj izolaciji i da će se pratiti najmanje još sedam dana, jer se mogu razviti simptomi.

Pajkanović je naveo da je testiran i drugi krug kontakata, dijelom i treći, i za njih se čekaju rezultati.

Epidemiolog u Domu zdravlja Zvornik Cvijeta Ostojić Vasić rekla je da je od momenta pojave epidemije, prema uputstvima, najprije izrican zdravstveni nadzor za lica koja dolaze iz zemalja pogođenih virusom korona, potom kućna samoizolacija, dok se po posljednjim uputstvima sva lica koja stižu sa graničnih prelaza upućuju u lokalni karantin na period od 14 dana.

„Sve je manje lica u kućnoj samoizolaciji, a sve više onih za koje je ova mjera istekla. Mi ih pratimo redovno i bićemo zadovoljni ako niko ne bude imao simptome bolesti“, rekla je ona.

Prema njenim riječima, ukoliko se to desi u toku izolacije, oni treba da kontaktiraju infektologa i da im se uzmu brisevi.

„Moramo biti ozbiljni i odgovorni, veliki dio puta smo prešli, ali je i veliki dio puta još ispred nas“, rekla je Vasićeva.

Pod nadzorom Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Zvornik nalazi se 455 lica, dok je za 656 lica danas istekla mjera samoizolacije.

U lokalnom karantinu u Studentskom centru smješteno je 15 lica, od toga je jedno lice prekršilo mjeru samoizolacije, a 14 su u Republiku Srpsku došli iz inostranstva.

Policijski čas na području Zvornika prekršilo je jedno lice.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare