Za vikend najavljen snijeg, u februaru temperature iznad prosjeka

0

Republiku Srpsku u narednim danima očekuje nešto svježije vrijeme u odnosu na prethodni period, ali bez značajnijeg pada temperature, dok će do vikenda biti dosta promjenjivo vrijeme, sa čestom kišom i snijegom na planinama, rečeno je Srni u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.


Dežurni meteorolog Milica Đorđević rekla je da se značajnije zahlađenje očekuje se za vikend, prvo u subotu na zapadu zemlje, a u nedjelju i u ostalim krajevima.

“U nedjelju se očekuje kratkotrajni snijeg i u nižim predjelima, a maksimalna temperatura biće oko nule. Zahlađenje, koje počinje 26. januara i trajaće do kraja ovog i prvih dana narednog mjeseca, donosi temperature vazduha primjerene ovom dobu godine, oko nule ili samo stepen, dva iznad nule”, navela je Đorđevićeva.

Ona je dodala da se 27, 28. i 29. januara očekuje razvedravanje, kada će biti jutarnjih mrazeva.

“Prema podacima Evropskog centra za srednjoročnu prognozu iz Redinga, zahlađenje će se zadržati do početka februara, kada ponovo temperatura počinje da raste”, objasnila je Đorđevićeva.

Ona je dodala da bi, prema tim prognozama, februar trebalo da bude topliji od prosjeka sa maksimalnom temperaturom vazduha do 10 ili 15 stepeni.

“Cijeli februar trebalo bi da bude malo topliji od prosjeka, sa padavinama malo iznad prosjeka, što znači da ne treba da očekujemo mnogo snijega i jake minuse”, poručila je Đorđevićeva.

Đorđevićeva je naglasila da je sa srednjom temperaturom od 8,5 stepeni, januar ove godine u Republici Srpskoj bio najtopliji od kada postoji mjerenje vremena.

“Ako imamo u vidu da je januarski prosjek oko nule, onda je jasno koliko je ovaj početak godine topao. Prije ovoga, najtopliji januar bio je 2007. godine, kada je prosjek bio 6,2 stepena Celzijusova”, rekla je Đorđevićeva.

Decembar je, dodala je ona, bio topliji od prosjeka, ali je rekord postavio kao najsušniji mjesec otkako postoje mjerenja.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments