Za utvrđivanje štete potrebno mjesec dana

0

ISTOČNO SARAJEVO – Uprava Civilne zaštite Republike Srpske i lokalne zajednice trebalo bi u narednih mjesec dana da sačine presjek ukupne visine i vrste šteta u Srpskoj, nastalih kao posljedica nedavnih snježnih padavina, rekao je Srni Direktor Uprave Milimir Doder. Doder je pojasnio da će za cijeli posao trebati mjesec dana, s obzirom da je do mnogih objekata, zbog snijega, još teško prići.

Prema njegovim riječima, svaka lokalna zajednica imenovaće stručnu komisiju koja će na licu mjesta utvrditi o kakvoj se šteti radi i procijeniti njenu visinu, što će kao informacija biti upućeno načelnicima i skupštinama opština na razmatranje.

Doder je napomenuo da je u nekim lokalnim zajednicama moguć pokušaj „naduvavanja stvari“ i prikazivanja mnogo veće štete nego što jeste i iz tog razloga postoji tačno određena metodologija rada.

„Uprava Civilne zaštite će nakon opština napraviti generalni izvještaj o visini ukupne štete koja će biti dostavljena Vladi Srpske“, rekao je Doder, dodavši da Vlada može pomoći u skladu sa mogućnostima budžeta.

On je objasnio da će se šteta moći nadoknaditi samo tamo gdje za to postoje realni razlozi, što isključuje objekte koji su slabo projektovani, nisu tehnički primljeni i nad kojima nije obavljen nadzor.

Nakon što budu utvrđene štete od posljednjih snježnih padavina, Vlada Republike Srpske će odlučiti na koji način će i u kom obimu učestvovati u njihovom otklanjanju, rekao je danas potpredsjednik Vlade Anton Kasipović.

Odgovarajući na poslaničko pitanje, Kasipović je rekao da će Vlada u saradnji sa Republičkom upravom Civilne zaštite i lokalnim zajednicama utvrditi stvarnu štetu.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare