Za tri dana pregledano 300 žena

0
Za tri dana pregledano 300 žena

ISTOČNO SARAJEVO – Na besplatne preventivne kliničke i ultrazvučne preglede dojke u Bolnici Istočno Sarajevo za tri dana javilo se 300 žena, od kojih je šest upućeno na dalje pretrage, rekao je doktor Milorad Šupić.

Šupić je istakao da su pregledi počeli u ponedjeljak, 16. oktobra, i da je odziv van svakog očekivanja, a posebno mladih žena, na šta su uticali i mediji koji prate ova dešavanja.

„To je ohrabrujuće, jer se pokazuje da raste svijest među građanima da treba doći na preventivni pregled radi ranog otkrivanja karcinoma dojke“, rekao je Šupić novinarima.

On je naglasio da je rano otkrivanje ovog karcinoma veoma važno jer su kasnija terapija i oporavak mnogo uspješniji i povoljniji za samog pacijenta.

Šupić je podsjetio da Bolnica Istočno Sarajevo svake godine u oktobru organizuje ove besplatne preglede, a ove godine su, zajedno sa Službom za radiologiju, unaprijedili preglede, pa se svi sumnjivi slučajevi upućuju odmah na ultrazvuk.

„U ova tri dana uradili smo oko 35 ultrazvučnih pregleda“, precizirao je Šupić i dodao da se kod žena kod kojih postoje sumnje na karcinom dojke radi mamografija i ostale procedure koje zahtijevaju otkrivanje tumura.

Mirjana Stanišić, koja radi u Gradskoj upravi Istočno Sarajevo, istakla je da je na preventivni pregled došla sa koleginicama sa posla.

„Koristimo to svake godine, shvatajući značaj ranog otkrivanja bolesti“, rekla je Stanišićeva i dodala da je dobro što se svake godine sve veći broj žena kako starijih, tako i mlađih, javlja na ove preglede.

Ona je pozvala sve žene da dođu na preventivne preglede, jer se na taj način mogu izbjeći ozbiljni zdravstveni problemi.

Besplatni preventivni klinički i ultrazvučni pregledi dojke, povodom Mjeseca podizanja svijesti u borbi protiv raka dojke, trajaće do petka, 20. oktobra, u kabinetu za bolesti dojke na Odjeljenju hirurgije, od 10.00 do 15.00 časova.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare