Za subvencije nerentabilnih linija 270.000 KM

0

ISTOČNO SARAJEVO – Iz budžeta grada Istočno Sarajevo u protekloj godini za sufinansiranje nerentabilnih gradskih i prigradskih autobuskih linija izdvojeno je 270.000 KM, od kojih je oko 102.000 pripalo preduzeću „Centrotrans“ Istočno Sarajevo.

U skladu sa utvrđenim potrebama, grad je u januaru prošle godine sa sedam prevoznika koju učestvuju u prevozu nerentabilnih linija i određenih polazaka na pojedinim linijama potpisao ugovore o mjesečnoj finansijskoj pomoći za 2018. godinu.

Ovim ugovorima precizirano je da se prevozniku „Anđić“ sa Pala za linije prema Kovačici, Repcima, Kadinom Selu i linijama oko Pala mjesečno uplaćuje 3.936 KM, prevozniku „Atina“ 1.501 KM za liniju prema Prači i Vrhprači, dok je paljanskom prevozniku „Kosorić“ za liniju Bulozi, Jahorinski Potok uplaćivan iznos od 1.850 KM.

Preduzeću „Autoherc“ Sokolac za subvencionisanje linija na području Sokoca mjesečno je iz gradskog budžeta izdvajano 4.721 KM, a „Centrotransu“ za linije Trnovo, Vojkovići, Grlica, Tilava, Vučja Luka 8.529 KM, navedeno je u izvještaju koji je podnesen odbornicima grada Istočno Sarajevo.

Za liniju Miljevići, Petrovići preduzeću „Kompas“ Istočno Sarajevo mjesečno je uplaćivano 1.650 KM, a za lokalne linije po Palama prevozniku „Vuković“ 200 KM.

Iznos pojedinih subvencija za linije koje grad Istočno Sarajevo pomaže određen je Pravilnikom za dodjelu sredstava finansijske pomoći javnog gradskog i prigradskog prevoza na području grada.

U izvještaju je istaknuto da se isplata novčane pomoći za nerentabilne linije prevoznicima vrši prema dostavljenim mjesečnim izvještajima o izvršenju prevoza od strane lokalnih jedinica iz sastava grada Istočno Sarajevo na čijoj teritoriji se odvijao prevoz.

Kada je u pitanju subvencionisanje prevoza po gradskim opštinama, u prošloj godini najviše mjesečno je izdvajano za prevoz putnika na Palama /6.137 KM/, slijede Sokolac /4.721 KM/, Istočni Stari Grad /4.560 KM/, Istočno Novo Sarajevo /3.507/, Trnovo /1.792/, te Istočna Ilidža /1.670 KM/.

Predstavnici Odjeljenja za prostorno uređenje, saobraćaj i stambeno-komunalne poslove grada Istočno Sarajevo i pojedinih gradskih opština konstatovali su tokom prošlogodišnjih obilazaka područja mjesnih zajednica i opština da nema većih primjedaba i problema u odvijanju autobuskog gradskog i prigradskog prevoza, ali je zaključeno da je neophodan veći broj polazaka na svim linijama i pravcima.

Sprovedene kontrole odvijanja saobraćaja i ukazane primjedbe, kao i određeni zahtjevi opština, bile su osnov kod usklađivanja redova vožnje u prošloj godini.

U navednom izvještaju je konstatovano da je stanje gradskog prevoza dovedeno u red, te da je uz finasijska sredstva predviđena za ovu oblast stanje u saobraćaju zadovoljavajuće.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare