Za stipendije konkurisalo 1.300 studenata

0

Na konkurs Ministarstva prosvjete i kulture RS za dodjelu studentskih stipendija do sada je stiglo više od 1.300 prijava studenata i to nije konačan broj, jer one poslate poštom još stižu, rekli su u ovom ministarstvu. Konkurs za dodjelu studentskih stipendija u školskoj 2009/2010. godini zatvoren je u petak, a nadležna komisija dužna je da u roku od 70 dana od dana zatvaranja konkursa utvrdi preliminarnu rang-listu, a konačna lista stipendista trebalo bi da bude objavljena u roku od 30 dana poslije toga. U resornom ministarstvu istakli su da od dana objavljivanja preliminarne rang-liste, svi koji su poslali prijave mogu u roku od osam dana da ulože prigovor. Budžetom je za stipendije planirano 2.000.000 maraka, a kriterijumi za utvrđivanje rang-liste studenata za dodjelu stipendije su uspjeh u prethodnim godinama studija, upisana godina studija i socijalni status, osim za kategorije uspješni studenti i studenti studija u inostranstvu.
– Za studente u inostranstvu, za sva tri ciklusa studija, predviđeno je ukupno 100.000 maraka – kazali su u Ministarstvu.

Studentske stipendije za školsku 2009/2010. godinu dodjeljuju se za četiri kategorije studenata, a planirano je 600 stipendija za uspješne studente, 17 za studente sa prebivalištem u izrazito nerazvijenim opštinama i 183 za ostale studente.
Apsolventi

U resornom ministarstvu rekli su da ove godine pravo na stipendiju imaju i apsolventi za svih deset mjeseci.

– Pomjerena je gornja granica starosti kandidata za dvije godine na svim studijskim ciklusima. Pravo na stipendiju imaju i studenti privatnih visokoškolskih ustanova, ali samo u kategoriji uspješni studenti – dodaju u Ministarstvu.

(Glas Srpske)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare