Za sanaciju 58 nadgrobnih spomenika 63.960 KM

0

SOKOLAC – U ovoj građevinskoj sezoni biće sanirano još 58 nadgrobnih spomenika na Vojničkom groblju „Mali Zejtinlik“ na Sokocu, navodi se u ugovoru koji su potpisali načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica i predstavnik Republičke direkcije za obnovu i izgradnju Slavko Mijanović.

Ukupna vrijednost tih radova je 63.960 KM, a izvođač – Komunalno preduzeće „Gradsko groblje“ Banjaluka, obavezuje se da će posao završiti u roku od 90 dana.

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske je investitor, Republička direkcija za obnovu i izgradnju biće „nosilac stručnih aktivnosti u realizaciji postupka“ sanacije Vojničkog groblja, a opština Sokolac će imenovati lice za praćenje primjene ugovora.

Bjelica je ranije Srni rekao da su oštre zime na ovom području prouzrokovale oštećenja nadgrobnih spomenika na Vojničkom groblju na Sokocu, te da je neophodna sanacija, što je podržalo resorno ministarstvo Srpske.

Prema podacima iz Boračke organizacije opštine Sokolac, od 2012. godine kada je Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske počelo da uređuje grobna mjesta, krstove, postavlja nove spomen-ploče, u ovom groblju je do sada završeno 480 nadgrobnih spomenika.

Na spomen-kompleksu „Mali Zejtinlik“ na Sokocu sahranjeno je oko 1.000 srpskih boraca, čiji su posmrtni ostaci preneseni u vrijeme egzodusa sarajevskih Srba nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma iz opština u okolini Sarajeva koje su do tada bile pod kontrolom Vojske Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare