Za regulaciju korita rijeke Miljacke 600.000 KM

0

Na lokalitetu Osnovne škole „Srbija“ u Palama počeli su radovi na sanaciji i regulaciji korita rijeke Paljanska Miljacka vrijednosti 600.000 KM.
Direktor Javne ustanove /JU/ „Vode Srpske“ Dragan Anđelić istakao je da je ovo jedan u nizu projekata hitnih mjera zaštite od poplava koje su „Vode Srpske“ zajedno sa Vladom Republike Srpske donijele poslije poplava 2010. godine.

„Riječ je o završetku uređenja korita Paljanske Miljacke, jer smo 2008. godine radili jedan dio, a sada se radi uređenje u dužini od oko 540 metara“, rekao je Anđelić.

On kaže da će se na ovom dijelu raditi na uklanjanju nanosa, drveća i šiblja, profilisanju korita i obaloutvrda u jednom dijelu betonskim prizmama, a u drugom oblogama sa kamenom.

Pomoćnik direktora za ekonomsko-pravni sektor JU „Vode Srpske“ Rada Baričanin istakla je da Vlada Republike Srpske preko Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i JU „Vode Srpske“ na teritoriji Srpske realizuje dva projekta u sektoru vodoprivrede.

„Jedan projekat se odnosi na hitne mjere zaštite od poplava koji se finansira iz kredita Evropske investicione banke, a drugi je sanacija vodoprivrednih objekata poslije majskih poplava 2014. godine i on se finansira iz sredstava Fonda solidarnosti“, rekla je ona.

Baričaninova je dodala da je po projektu hitne mjere zaštite od poplava JU „Vode Srpske“ do sada zaključila 25 ugovora sa 46 projektnih mjera.

Prema njenim riječima, jedna od tih 46 projektnih mjera jeste i ovaj projekat regulacije korita Paljanske Miljacke u ukupnoj dužini oko 540 metara, gdje će se rekonstruisati, odnosno izmjestiti dio kanala Paljanske Miljacke, a planirani rok završetka radova je februar 2016. godine.

Direktor „Romanija puteva“ Mirko Pandurević istakao je da je ova firma kao podizvođač radova spremna da u roku od osam mjeseci izvrši ovaj zadatak.

Pandurević naglašava da je najbitnije da se uredi korito kako se ne bi ponovila 2010. godina, kada su bile velike poplave koje su pričinile štetu.

„Ovaj projekat ima veliki značaj za opštinu i sam lokalitet koji će se kultivisati i dovesti u pristojno stanje prostor oko rijeke“, rekao je Pandurević.

Načelnik odjeljenja za urbanizam opštine Pale Mlađo Ćeremidžić istakao je da je završetak regulacije korita rijeke Miljacke od izuzetnog značaja za opštinu Pale, jer je jedan dio na području fabrike „Famos“ regulisan, a nakon radova od mosta kod OŠ „Srbija“ do ulaska u centar Pala biće završena kompletna regulacija korita.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare