Za regresirano gorivo prijavila se 252 poljoprivrednika

0

SOKOLAC – Od ukupno registrovanih 1.035 poljoprivrednih gazdinstava u prošloj godini na području opštine Sokolac, do sada su se za regresirano gorivo prijavila samo 252 poljoprivrednika, rekao je Srni viši stručni saradnik za poljoprivredu u ovoj opštini Slaviša Knežević.

Prema njegovim riječima, u opštinskoj poljoprivrednoj službi očekuju da će se u narednih dan-dva prijaviti još stotinjak poljoprivrednika, što znači da je ove godine u odnosu na prošlu za ovaj vid posticaja zainteresovano svega 30 odsto poljoprivrednika.

On je naveo da je će za vlasnike tih 252 poljoprivredna gazdinstva, koja su ove godine ostvarila pravo na regresirani dizel, biti isporučeno ukupno 174.500 litara goriva potrebnih za oko 1.745 hekatra obradive površine.

„Ove godine interesovanje za regresirano gorivo iskazali su stalni proizvođači mlijeka i vlasnici većih poljoprivrednih površina, jer manji poljoprivrednici sa sitnim nabavkama mehanizacije i opreme cijene da nemaju razloga za dodatno registrovanje svojih gazdinstava“, navodi Knežević.

On kaže da je potvrde za regresirano dizel-gorivo do sada preuzelo oko 200 poljoprivrednika i da ovih dana očekuju još pedesetak onih koji su u prvi mah ispunili uslove za taj vid posticaja.

Knežević očekuje da će Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike Srpske do sutra, Odjeljenju za privredu i finansije, odnosno poljoprivrednoj službi opštine Sokolac, dostaviti imena još stotinjak poljoprivrednika koji su naknadno ažurirali podatke o svojim gazdinstvima u Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge /APIF/, izmirili obaveze prema Poreskoj upravi i protivgradnoj zaštiti u skladu sa Pravilnikom o podsticajima za razvoj poljoprivrede u Srpskoj za ovu godinu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare