Za putare zimska sezona počela prije 20 dana

0
Za putare zimska sezona počela prije 20 dana

SOKOLAC – Preduzeće „Romanijaputevi“ pripremilo je mehanizaciju i obezbijedilo najveću količinu od planiranih 5.000 tona soli i osam do 10.000 tona frakcije za održavanje 650 kilometara magistralnih i regionalnih puteva na području Sarajevsko-romanijske i Gornjodrinske regije u zimskom periodu.

Tehnički direktor „Romanijaputeva“ Dragan Buloščić rekao je Srni da imaju dovoljno vozila – čistača, posipača, rolbi, utovarivača, gredera i ostale mehanizacije potrebne za održavanje puteva.

„Na svakoj od postojećih pet-šest dionica imamo najmanje po dva vozila za održavanje puteva, a raspolažemo i vozilima spremnim za vanredne situacije, koja će djelovati u slučaju potrebe“, rekao je Buloščić.

On je naveo da ovo preduzeće djeluje na području koje je najteže za održavanje u Republici Srpskoj, zbog konfiguraciji terena i klimatskih uslova.

„Posebna pažnja poklanja se održavanju puteva na planinskim prevojima sa više od 1.000 metara nadmorske visine, poznatim po obilnim snježnim padavinama i niskom temperaturom kao što su Romanija, Jahorina, Sjemeć i Han Pijesak, koji su već pod snijegom“, rekao je Buloščić.

Prema njegovim riječima, za sada se u planinskim predjelima magistralni putevi posipaju dva puta, a regionalni jedanput dnevno.

Iz zimske službe „Romanijaputeva“ vozačima preporučuju oprez i malo više strpljenja u teškim uslovima, a posebno vozačima teretnih kamiona i šlepera, koji često prave zastoj na planinskim prevojima, jer ne koriste zimsku opremu.

U ovom preduzeću tvrde da neće dozvoliti da se na kolovozu nađe ni deset centimetara snijega, iako se u takvim uslovima put smatra prohodnim.

Preduzeće „Romanijaputevi“ održava i lokalne puteve na području opština Sokolac i Čajniče i vjeruju da će i nakon isteka ugovora lokalne uprave i za naredni period njima povjeriti čišćenje saobraćajnica.

Preduzeće za održavanje, zaštitu, rekonstrukciju i izgradnju puteva „Romanijaputevi“ Sokolac osnovano je 1992. godine, djeluje na području 14 opština Sarajevsko-romanijske i Gornjodrinske regije i zapošljava oko 300 radnika.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare