Za prvačiće priređen prigodan program

0

Osnovne škole „Srbija“ i „Pale“ na Palama spremno su dočekale novu školsku godinu, a za prvačiće je priređen prigodan kulturno-umjetnički program. Direktor OŠ „Srbija“ Neđo Ždrale rekao je Srni da je ove godine upisano 75 prvačića što je povećanje za jedan razred u odnosu na prethodnu godinu.

Ždrale je naglasio da trenutno ova škola ima 654 učenika, ali da se još upisuju djeca koja su došla iz drugih gradova u više razrede, a do danas je upisano osam ovih učenika.

„Naša škola je nova, uslovi su izvanredni, a imamo i novi kabinet hemije gdje smo uz pomoć prijatelja i donatora investirali oko 12.500 KM“, istakao je on i dodao da je OŠ „Srbija“ jedina škola u istočnom dijelu Republike Srpske koja ima stomatološku ordinaciju u kojoj sva djeca mogu da pregledaju i poprave zube.

On je istakao da je ordinacija radila i tokom ljetnog raspusta puno radno vrijeme.

Ždrale je naglasio da bi sutra ili u srijedu trebalo da počnu i radovi na fiskulturnoj sali za koju je Vlada Srbije izdvojila 1.500.000 KM.

„Završena je tenderska dokumentacija, izabrana je firma `Majneks` sa Pala za izvođača radova koji bi sutra ili prekosutra trebalo da počnu“, rekao je on i dodao da su ova sredstva dovoljna za građevinski dio i opremanje sale po najvećim svjetskim standardima.

Ždrale očekuje da sala bude završena do kraja decembra da bi u drugom polugodištu djeca imala fiskulturnu salu.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/prvacici-2012/] width=[54] height=[54] title=[Prvačići 2012] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}
Direktor OŠ „Pale“ Željko Forcan istakao je da su u toku raspusta izvršene pripreme, škola očišćena te opremljena novim nastavnim sredstvima.

Forcan je naglasio da su u ovoj školi iz projekta Vlade Republike Srpske „Dositej“ dobili oko 200 računara i osposobili osam elektronskih učionica u kojima će se odvijati moderna nastava po najnovijim informatičkim tehnologijama.

„Projekat `Dositej` finansira Vlada RS i resorno ministarstvo. Naša škola je ušla u taj projekat i dobili smo računare vrijednosti veće od 200.000 KM“, istakao je on.

Forcan je naglasio da je uz pomoć međunarodne humanitarne organizacije „Vorld vižn“ u školi uveden video-nadzor, što će povećati bezbjednost svih učenika.

On je istakao da trenutno ova škola ima 826 učenika podijeljenih u dvije smijene, od čega 82 prvačića što je u odnosu na prošlu godinu povećanje za 10 učenika.

„S obzirom da je deveti razred završilo 96 učenika to znači da imamo blagi pad broja učenika“, naglasio je Forcan.

Načelnik opštine Pale Slobodan Savić obišao je danas osnovne škole na Palama, čestitao polazak u školu prvačićima i poklonio im spomenare koji će ih u budućnosti podsjećati na početak školovanja.

Savić je naglasio da je veoma važan dan polaska djece u školu. „Ovaj dan djeca treba da pamte i da zavole školu i na taj način sutra postanu dobri i korisni ljudi“, poručio je Savić.

Školski pribor za djecu iz socijalno ugroženih porodica

Omladinski klub Crvenog krsta Pale prikupio je 12 paketa školskog pribora za djecu iz socijalno ugroženih porodica. Paketi za 12 djece u kojima se nalaze sveske, olovke, bojice, gumice, a u nekima i ruksaci prikupljeni su u akciji pod nazivom „S osmijehom u školu“, rekla je Srni predsjednik OK CK Pale Nevena Gazivoda.

Gazivoda je istakla da su od 18. do 27. avgusta u svim knjižarama na Palama imali svoje pakete u koje su građani mogli da doniraju nešto od školskog pribora.

„Cilj nam je da djeci iz socijalno ugroženih porodica obezbijedimo potreban školski pribor da bi spremno dočekali novu školsku godinu“, istakla je Gazivoda, te dodala da će škole odrediti kojoj djeci će biti uručeni pokloni u toku ove sedmice.

Navodeći da Omladinski klub Crvenog krsta nastavlja sa humanitarnim akcijama, Gazivoda je najavila da u narednom periodu planiraju da izvedu pokaznu vježbu iz prve pomoći na šetalištu na Palama, a u oktobru će učestvovati u obilježavanju Nedjelje borbe protiv tuberkuloze.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare