Za projekte u kulturi više od milion KM

0

BANJALUKA – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izrazila je zadovoljstvo što je ove godine za grant za projekte u oblasti kulture izdvojeno 1.040.000 KM, što je značajno više nego prošle godine, kada je za ovu namjenu izdvojeno 650.000 KM.

Ona je rekla da su sredstava za razvoj kulture u Srpskoj ciljano uvećana, a plan je da se raspodjelom sredstava da podrška književnosti i likovnoj umjetnosti, prije svega.

Trivićeva je izjavila da su sredstava za razvoj kulture u Srpskoj ciljano uvećana, a plan je da se raspodjelom sredstava da podrška književnosti i likovnoj umjetnosti, prije svega.

„Prvi put smo izdvojili i sredstva od 100.000 KM za otkup likovnih djela, kako bismo doprinijeli razvoju likovne umjetnosti“, rekla je Trivićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Ona je istakla da se samo direktnom finansijskom podrškom može doprinijeti rastu i razvoju domaćih autora u oblasti kulture, kako bi na pravi način Republiku Srpsku predstavili u regionu i svijetu.

Ona je napomenula i da su uvećana sredstva za otkup knjiga, sa 20.000 na 50.0000 KM.

„Za sufinansiranje programa rada reprezentativnih strukovnih udruženja u kulturi izdvojeno je 60.000 KM, za sufinansiranje projekata iz oblasti pozorišne djelatnosti 200.000 KM te za sufinansiranje projekata iz oblasti muzike i muzičko-scenske djelatnosti 150.000 KM“, navela je Trivićeva.

Ona je dodala i da je za sufinansiranje projekata iz oblasti vizuelne i multimedijalne umjetnosti izdvojeno 120.000 KM, a za sufinansiranje projekata u oblasti književnosti 90.000 KM.

Za sufinansiranje projekata u oblasti izdavačke djelatnosti, kako je rekla, izdvojeno je 70.000 KM, za sufinansiranje projekata iz oblasti otkrivanja, prikupljanja, istraživanja, dokumentovanja, zaštite i promocije kulturnog nasljeđa 100.000 KM, te isto toliko i za sufinansiranje projekata kulturno-umjetničkih društava i ansambala narodnih igara i pjesama.

„Osim likovnih djela, i konkurs za otkup knjiga biće raspisan sutra, a ostali konkursi su već otvoreni i trajaće do 20. maja“, rekla je Trivićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare