Za osnovce odigrana predstava “Olovni vojnik i balerina”

0
Za osnovce odigrana predstava

Pozorište lutaka iz Niša juče je za učenike osnovnih škola “Pale” i “Srbija” odigralo predstavu “Olovni vojnik i balerina” rađenu po motivima Hansa Kristijana Andersena, a u režiji i dramatizaciji Darka Kovačovskog.

Predstava je izvedena u Kulturnom centru Pale u okviru pratećeg programa “Lut festa 2017”, na kome niško Pozorište lutaka nastupa svake godine.

“`Lut fest` proslavlja 18. rođendan, a mi smo na neki način dio njegove istorije. Postao je poznat i prestižan festival u regionu, tako da nam je čast da se odazovemo svakom pozivu”, rekla je šef marketinga niškog Pozorišta lutaka Zorica Filipović.

Ona dodaje da je veliko zadovoljstvo učestvovati na festivalu u konkurenciji predstava, koje dolaze iz cijelog svijeta i gdje je za osamnaest godina predstavljeno 36 pozorišta iz različitih zemalja.

Za predstavu “Olovni vojnik i balerina”, kojom se pozorište ove godine predstavlja, Filipovićeva je rekla da je riječ o klasičnoj marionetskoj predstavi, rađenoj po čuvenoj bajci, te da je to jedna lijepa i nježna priča.

Ona je navela da klasična marionetska predstava nije često zastupljena u modernim teatrima, ali da se oni trude da njeguju sve vrste lutkarstva i njegove tehnike.

Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest 2017” otvoren je u nedjelju u Istočnom Sarajevu, a pokrovitelj festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, sufinansijeri su Grad Istočno Sarajevo i opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

Generalni medijski pokrovitelj “Lut festa 2017” je Radio televizija Republike Srpske. Medijsko sponzorstvo su prihvatili i Novinska agencija Republike Srpske “Srna”, Federalna novinska agencija “Fena”, “Glas Srpske”, “Blic”, “Nezavisne novine”, BHRT, BN TV, OSM, TV “Elta” i “Alfa TV”.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments