Za nelicencirane studijske programe kazne od 15.000 KM

0

Novim zakonskim rješenjem u oblasti visokog obrazovanja, koji priprema Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske /RS/, predviđene su kazne za izvođenje nastave na nelicenciranom studijskom programu i do 15.000 KM, a elaborate o opravdanosti osnivanja novih javnih i privatnih visokoškolskih ustanova usvajaće Narodna skupština RS na osnovu mišljenja resornih ministarstava. Novim zakonom o visokom obrazovanju, koji bi već naredne sedmice trebalo da bude upućen na razmatranje akademskoj zajednici, ponuđena su rješenja za situacije u kojima se dešavalo da studenti odslušaju cijelu godinu studija na nelicenciranom studijskom programu, a da odgovorni ne budu kažnjeni, kao i odgovori za stavove da privatne visokoškolske ustanove ne bi trebalo da obrazuju studente za profesije kao što su ljekari, pravnici ili nastavnici.

„Novim zakonom predviđa se pooštravanje kontrole rada visokoškolskih ustanova, odnosno definisano je da će Ministarstvo najmanje jednom u dvije godine vršiti provjeru ispunjenosti uslova za rad akreditovanih i licenciranih visokoškolskih ustanova u skladu sa ovim zakonom i podzakonskim aktima“, rekla je Srni načelnik Odjeljenja za visoko obrazovanje u Ministarsvu porsvjete i kulture RS Biljana Vojvodić.

Ona je naglasila da, ukoliko utvrđene nepravilnosti ne budu otklonjene u datom roku, visokoškolskoj ustanovi neće biti dozvoljen upis studenata dok ih ne otkloni, a postoji i mogućnost zabrane obavljanja djelatnosti.

U radnoj verziji novog zakon o visokom obrazovanju definisano je i da student koji je ostvario najmanje 45 ECTS bodova u tekućoj školskoj godini, radi ostvarenja ukupnog broja bodova od 60 ECTS potrebnih za upis naredne godine, može izvršiti obaveze na preostalih najviše 15 ECTS bodova u naknadnom ispitnom roku koji utvrdi visokoškolska ustanova. „U slučaju da student ne ispuni uslove za upis naredne godine, on ima pravo da prati i polaže ispite iz sledeće akademske godine do broja bodova koje je ostvario u prethodnoj školskoj godini“, istakla je Vojvodićeva.

Ona je objasnila da je do izrade novog zakona u visokom obrazovanju došlo zato što je radna grupa Ministarstva prosvjete i kulture RS, koja je trebalo da uradi izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju i njegovo usklađivanje sa Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju BiH, uočila da izmjene i dopune imaju 74 člana i da zajedno sa izmjenama i dopunama koje su bile 2007. prelazi dozvoljenih 50 odsto izmjena ukupnog broja članova jednog zakona, što je zahtjevalo izradu novog zakona.

(sarajevo-rs.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare