Za mjesec i po više od 100 požara

0
Arhivska fotografija

Na području grada Istočno Sarajevo u proteklih mjesec i po dana evidentirano je više od 100 požara, koji su uglavnom izazvani ljudskom nepažnjom prilikom paljenja niskog rastinja i suve trave, rekao je Srni starješina gradske Teritorijalne vatrogasne jedinice NJegoš Vukadin.

On je naveo da je povećan broj intervencija karakterističan za ovaj period, kada ljudi više rade na uređenju poljoprivrednog zemljišta, a riječ je o požarima na otvorenom prostoru, često i na nepristupačnom terenu, te ih je vrlo teško lokalizovati.

„Uglavnom je riječ o ljudskom faktoru, ne možemo reći da neko ima namjeru da izazove požar, tu se radi o nepažnji prilikom čišćenja livada, ili nekog drugog prostora od korova pa nestručno spaljivanje dovodi do ovakvog ishoda“, istakao je Vukadin.

On napominje da je uočljiv veći broj požara tokom vikenda, te da često izmiču kontroli, jer ljude uhvati panika i ne obavijeste vatrogasce na vrijeme, zbog straha da će biti okrivljeni za to što se desilo, pa poziv za pomoć nekada stigne kasno.

„Tada moramo da angažujemo veliki broj ljudi, vozila, a sve to košta i pravi probleme. Požari često ugroze i ljudske živote, nekada i objekte, a da ne govorimo kolika je šteta kada je riječ o ekologiji“, ističe Vukadin.

Vukadin dodaje da su trenutno vatrogasci angažovani i na dezinfekciji javnih površina zbog suzbijanja širenja virusa korona.

Prema njegovim riječima, trenutno imaju oko 60 zaposlenih, što je dovoljan broj ljudi, a raspolažu i modernom opremom.

„I u ovoj vanrednoj situaciji, imamo odgovarajuću zaštitnu opremu, kao i sredstava za dezinfekciju za javne površine, objekte“, istakao je Vukadin.

Vukadin je još jednom apelovao na građane da se ponašaju u skladu sa zakonom, te pozvao stanovništvo da se uzdrži od paljenja prilikom čišćenja imanja.

„Još jednom apelujem da ne pale sami, nek pozovu najbližu vatrogasnu jedinicu i naši pripadnici će izaći na teren. Lakše nam je tako, nego kada izgubimo kontrolu nad vatrenom stihijom. Građani mogu, gdje god da se nalaze, pozvati broj 123, kako bi dobili najbližu vatrogasnu stanicu, te na taj način zatražiti pomoć vatrogasaca prilikom obavljanja proljetnjeg čišćenja“, napominje Vukadin.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare