Za kulturu iz budžeta izdvojeno 35.000 KM

0

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić potpisao je ugovore sa predstavnicima udruženja i pojedincima kojima je za projekte iz oblasti kulture dodijeljeno ukupno 35.000 KM iz gradskog budžeta.

Ćosić je rekao da će naknadno izdojiti još oko 10.000 KM kako bi podržali i organizacije kojima nisu odobrena sredstva, uz napomenu da ni 45.000 KM za kulturu nije dovoljno, zbog čega će se u idućoj godini udvostučiti taj iznos.

On je naglasio da sada obuhvaćene sve opštine u sastavu grada i sa njima planiraju da do kraja godine izrade kalendar kulturnih dešavanja i definišu prioritete.

„Grad Istočno Sarajevo je zvijezda koja sija na ovom području Republike Srpske u kulturnom smislu. Iz godine u godinu mnogo je manifestacija kako postojećih koje već dobijaju tradicionalan karakter tako i novih koje okupljaju ljude“, rekao je Ćosić.

On je najavio da će narednih dana potpisati ugovore sa stipendistima, a predviđeni iznos za sport od 100.000 KM je već uduplan, što pokazuje da će iz budžeta grada biti izdvojeno oko 450.000 KM, sa ambicijom da to u idućoj godini bude duplo više.

Rukovodilac Pravoslavnog centra za mlade „Sveti Petar Sarajevski“ Mitropolije dabrobosanske protonamjesnik Mladen Drobnjak zahvalio je gradonačelniku što je grad prepoznao značaj projekata koje realizuje ovaj centar, osnovan da pomogne duhovnom, kulturnom i socijalnom razvoju djece i mladih u Mitropoliji.

Drobnjak je rekao da se, osim škola ikonopisa i animacije za djecu i mlade, koje je podržao grad, u Pravoslavnom centru za mlade realizuju i projekti kao što su škola crkvene muzike, škola ruskog jezika i klub volontera koji pomažu djeci i mladima da profilišu svoje talente.

„Ovaj projekat koji je podržao grad Istočno Sarajevo fokusiran je na obilježavanje 800 godina Mitropolije, koja je osnovana neposredno pošto je Srpska pravoslavna crkva dobila autokefalnost. To je značajan datum i jubilej za sve nas koji živimo pod okriljem Mitropolije“, istakao je on.

Drobnjak je naveo da će polaznici škole ikonopisa raditi portrete mitropolita i kopije ikona i fresaka, koji su prepoznatljivi u Mitropoliji dabrobosanskoj.

On je rekao da je u školi animacije u radu sa članovima polaznicima nastao animirani film o temi „Mitropolija dabrobosanska, osam vijekova duhovnosti i kulture“, kojim će se u oktobru predstaviti na festivalu pravoslavnog filma „Pokrov“ u Kijevu u Ukrajini.

Direktor Narodne biblioteke Pale Bojan Čvoro istakao je da je Biblioteka prvi put dobila sredstva od grada koja će upotrijebiti za izdavanje knjige Nenada Tadića „Knjiga komendije“, uz napomenu da je to 10. knjiga koju će izdati Biblioteka.

Čvoro je rekao da će im ova sredstva mnogo značiti, kao i da se nada da će i iduće godine dobiti sredstva od grada Istočno Sarajevo kao pomoć izdavaštvu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare