Za inicijativu da bolnica u Istočnom Sarajevu nosi ime doktora Najdanovića

0

ISTOČNO SARAJEVO – Asocijacija „Stvaraoci Republike Srpske“ pozdravlja inicijativu načelnika opštine Sokolac Milovana Bjelice da Bolnica u Istočnom Sarajevu bude nazvana po istaknutom ljekaru i humanisti profesoru doktoru Milutinu Najdanoviću, koji je ubijen 1992. godine u Sarajevu.

Asocijacija „Stvaraoci Republike Srpske“ apeluje da sve političke strukture u Republici Srpskoj prihvate predloženu inicijativu i da Bolnica u izgradnji u Istočnom Sarajevu nosi ime po doktoru Najdanoviću.

Doktor Najdanović /1925-1992/ porijeklom je iz Pirota, a životni vijek proveo je u Sarajevu, liječeći i pomažući ljudima. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu i dugo vremena radio kao redovni profesor Univerziteta u Sarajevu, saopšteno je iz Asocijacije „Stvaraoci Republike Srpske“.

Najdanović je bio direktor Klinike za grudnu hirurgiju i šef Katedre za hirurgiju na Sarajevskom univerzitetu.

Poslije odlaska u penziju, politički se angažovao i postao istinski borac za prava srpskog naroda u BiH.

Na prvim parlamentarnim višestranačkim izborima u BiH izabran je iz reda srpskog naroda za poslanika u Narodnu skupštinu BiH, a bio je i poslanik i u Prvom sazivu Skupštine srpskog naroda u BiH.

„Bio je istinski rodoljub i veliki intelektualac i njegovim kolegama poslanicima bila je čast što je bio član njihovog kluba“, ističe se u saopštenju i dodaje da će ostati zapamćen kao čovjek koji je u parlamentu BiH uvijek pomirljivo diskutovao i komšijski se, s dužnim poštovanjem, obraćao muslimanskim i hrvatskim poslanicima.

U saopštenju se podsjeća da je u teško vrijeme, kada je ratni požar zahvatio BiH, odlučio da ostane u Sarajevu da bi propratio porođaj kćerke, ali rođenje unučeta, nažalost, nije dočekao.

„Kriminalci iz reda muslimanskog naroda su ga uhapsili, zvjerski mučili i svirepo ubili 1992. godine. NJegova smrt bila je veliki i nenadoknadivi gubitak za srpski narod i za svesrpski pokret u BiH“, ističu iz Asocijacije.

U saopštenju se naglašava da njegovo plemenito djelo i lik zaslužuju veliko poštovanje. „Stoga je prijedlog da Bolnica u Istočnom Sarajevu ponese njegovo ime najbolji način i najprimjereniji čin da se srpski narod i Republika Srpska oduže plemenitom čovjeku Milutinu Najdanoviću“, navode iz Asocijacije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments