Za elektroobjekte oko 7.000.000 KM

0

Zahvaljujući uspješnim rezultatima poslovanja i smanjenju gubitaka električne energije na nivo takozvane tehničke prihvatljivosti, „Elektrodistribucija Pale“ stvorila je uslove za investiciona ulaganja, a ove godine planira da izdvoji više od 7.000.000 maraka sopstvenih sredstava za izgradnju i rekonstrukciju elektroenergetskih objekata u 13 opština u istočnom dijelu Srpske.

Ovo je „Glasu Srpske“ rekao direktor ovog akcionarskog društva Ljubomir Mrda, podsjećajući da su i lani sprovedeni značajni poslovi ovog tipa, ali i da se novim investicionim ulaganjima želi dostići optimalan nivo isporuke struje potrošačima.

– Za relativno kratak period uspjeli smo učiniti značajne pomake u kvalitetu snabdijevanja potrošača električnom energijom, te stati ukraj i krađi struje, koja je do prije nekoliko godina bila na zabrinjavajućem nivou. Gubitke električne energije, koji su za posljedicu imali i višemilionsku štetu u finansijskom smislu, uspjeli smo sa ogromnih 28,5 odsto svijesti na tehnički prihvatljiv nivo od nekih 14 procenata, čime smo stvorili i uslove za značajna ulaganja – kaže Mrda.

On vjeruje da će i ovako postavljeni planski zadaci u potpunosti biti ostvareni.

– Iako ambiciozni, svi naši investicioni planovi za ovu godinu su realno ostvarivi, jer posjedujemo finansijski kapacitet za njihovu potpunu realizaciju – kazao je Mrda.

Podsjetio je i da je u toku realizacija obimnog projekta rekonstrukcije dotrajalih dijelova niskonaponskih mreža koji podrazumijeva i zamjenu drvenih stubova i postojećih užadi novim betonskim stubovima i kablovskim provodnicima, uz uređenje mjernih mjesta.

– Ovim projektom, čija realizacija je već u toku, predviđena je zamjena oko 1.500 stubova – zaključio je Mrda.

Power 4″

Ljubomir Mrda kazao je da će „Elektrodistribucija Pale“ na području ove opštine u 2009. godini investirati oko 1.000.000 maraka vlastitih sredstava i dodatnih 3.000.000 marka iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, a u sklopu projekta „Power 4“.

– Kreditna sredstva će biti usmjerena u rekonstrukciju 35-kilovoltnih dalekovoda Pale-Mokro-Hreša i Pale-Podgrab, koji će biti metalno-rešetkaste konstrukcije – kazao je Mrda.

Glas Srpske

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare