Za devet mjeseci 16 odsto manje krivičnih djela

0

Na području Policijske uprave Istočno Sarajevo za devet mjeseci ove godine registrovana su 352 krivičnih djela, što je za 16 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, rekao je načelnik Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Nebojša Popović.

Popović je na konferenciji za novinare na Palama rekao da su podnesena 303 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i prijavljeno 313 lica, od kojih 82 povratnika u izvršenju krivičnih djela i jedan maloljetnik.

Koeficijent ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela za devet mjeseci iznosi 87 odsto, a po nepoznatom počiniocu 67,58 odsto. U momentu prijavljivanja po nepoznatom počiniocu bila su prijavljena 133 krivična djela.

„Najveći broj krivičnih djela je iz oblasti opšteg kriminaliteta, 282 ili 80,1 odsto, zatim 21 krivično djelo privrednog kriminaliteta, 25 krivičnih djela iz oblasti bezbjednosti javnog saobraćaja, 18 u vezi sa zloupotrebom droge i šest krivičnih djela iz nadležnosti Krivičnog zakona BiH“, precizirao je Popović.

On je naveo da u Policijskoj upravi Istočno Sarajevo bilježe dobre rezultate policijskih službenika na sprečavanju i rasvjetljavanju krivičnih djela razbojništva.

Govoreći o zloupotrebi droge, Popović je naveo da je za devet mjeseci obrađeno 80 predmeta i da su oduzeta 102 grama kokaina, 11 grama heroina, više od 40 kilograma marihuane, oko 8.000 tableta ekstazija, dva kilograma opojne droge „MDMA“ i manja količina hašiša.

Načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Branimir Šehovac rekao je da na osnovu analitičkih pokazatelja stanje bezbjednosti na području Uprave ocjenjuju kao zadovoljavajuće.

Šehovac je naglasio da je ovu godinu obilježila realizacija sistema video-nadzora i da su uspjeli sa gradom Istočno Sarajevu i opštinama u njegovom sastavu da uspostave i puste u rad sistem koji već daje dobre rezultate kada je riječ o javnom redu i miru, borbi protiv kriminaliteta, rasvjetljavanju saobraćajnih nezgoda i lažnih prijava.

Prema njegovim riječima, za devet mjeseci ostvareni su dobri rezultati kada je riječ o rasvjetljavanju razbojništava, teških krađa i krađa, a sve aktivnosti u narednom periodu biće planske i usmjerene na poboljšanju stanja bezbjednosti.

Načelnik Sektora policije u Policijskoj upravi Istočno Sarajevo Milan Čvoro naveo je da je za devet mjeseci registrovano 262 narušavanja javnog reda i mira, što je za 5,2 odsto više nego u uporednom periodu.

„Narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nije bilo. U strukturi prekršaja najčešći su tuča i fizički napad, vrijeđanje, nepristojno ponašanje, konzumiranje opojnih droga“, istakao je Čvoro.

Govoreći o bezbjednosti u saobraćaju, Čvoro je napomenuo da su za devet mjeseci evidentirane 562 saobraćajne nezgode, što je za 20,5 odsto manje nego lani, kada je zabilježeno 707.

„U ovom periodu evidentirali smo tri saobraćajne nesreće sa smrtno stradalim licima. Teže je povrijeđeno 36 lica, a 79 lakše, a evidentirane su 444 saobraćajne nezgode sa materijalnom štetom. Registrovan je 22.721 prekršaj u saobraćaju“, naveo je Čvoro.

Prema njegovim riječima, za devet mjeseci sankcionisano je 20.874 lica i iz saobraćaja isključena 1.264 vozača i 462 vozila.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare