Za crkvu u slavu jošaničkih mučenika prilozi sa svih strana

0
Za crkvu u slavu jošaničkih mučenika prilozi sa svih strana

FOČA – Da je veliko stradanje nevinih civila u Jošanici Srbima iz Foče neprebolna rana i da izaziva posebne emocije pokazao je i veliki odziv dobrotvornoj večeri za nastavak gradnje crkve zadušnice, koja je održana u fočanskom restoranu „Devetka“.

Za prethodna dva dana skupljeno je već 8.000 KM, a ta cifra biće još veća kada joj se dodaju prilozi sa večerašnjeg dobrotvornog skupa-večere kojoj je prisustvovalo više od 50 gostiju.

Vjernici poručuju da je gradnja crkve zadušnice u Gornjoj Jošanici njihova hrišćanska obaveza prema stradaloj jošaničkoj djeci – dvogodišnjoj Danki Tanović, sedmogodišnjem Draženu i njegovoj tri godine starijoj sestri Dragani Višnjić, kao i svim jošaničkim novomučenicima.

Sa pomiješanim osjećanjima i suzama u očima, goste je dočekivala Dušanka Lalović, jedna od rijetkih koja je preživjela zločin u Jošanici.

„S jedne strane je tuga što Sud i Tužilaštvo Bih već 25 godina ćute, a s druge strane je sreća, jer se podiže spomen crkva za sve postradale Jošaničane, a posebno za ono troje djece, tri naša anđela, čija je jedina krivica bila što su pravoslavne vjere“, rekla je Lalovićeva.

Hram Svetih Ćirila i Metodija, u spomen na 56 srpskih civila koje su zvjerski ubili pripadnici takozvane Armije BiH na Nikoljdan 1992. godine, ali i na sve Srbe iz Jošanice poginule u proteklom ratu, počeo je da se gradi prije dvije godine prilozima vjernika.

Procijenjeno je da će čitava gradnja crkve koštati nešto više od 50.000 KM, a trenutno je ozidana do krova i uskoro bi trebalo da bude pokrivena.

Predsjednik Odbora za gradnju crkve Slavko Đorđević kaže da pomoć stiže sa svih strana, ne samo iz Foče, već i iz okolnih opština i inostranstva.

„Prezadovoljni smo, odziv je fantastičan i prikupljanje sredstava ide mnogo bolje nego što smo očekivali. Ovih dana završićemo krov, tako da ćemo prije zime pokriti crkvu, a sa ovim prilozima ćemo pokušati na proljeće da sve završimo“, kaže Đorđević.

Paroh ustikoljanski i jabučki Nikola Kovač naglasio je da su jošanički novomučenici u ravni sa svetiteljima iz ranog hrišćanstva koji su za vjeru prolivali svoju krv.

„Kao što su hrišćani u prvim vijekovima gradili hramove na krvi prvih mučenika, tako i mi danas pokušavamo da slijedimo taj put i da izgradimo crkvu na krvi novomučenika jošaničkih“, rekao je Kovač.

Uplate se mogu izvršiti na žiro račun u Novoj banci broj: 555 8 0000 20 566 722, a iz inostranstva na devizni račun: 555 00000 20 567 219.

Na Nikoljdan, 19. decembra 1992. godine , muslimanska vojka iz Goražda je u cik zore istovremeno upala u desetak jošaničkih sela svirepo ubivši 56 srpskih civila, među kojima je bilo troje djece, te veliki broj žena, djevojaka i staraca.

Predmet se dugo godina vodio u Tužilaštvu u Trebinju, koje nikada nije podiglo nijednu opštužnicu, a zatim ga je preuzelo Tužilaštvo BiH, ali se na optužnice još čeka.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare