Za čistiju Jahorinu

0

PALE – Tehničkim pregledom 3.550 metara dugog cjevovoda kanalizacione mreže na potezu Šator – Poljice na Jahorini, stavljena je tačka na izgradnju kolektora na olimpijskoj planini.

Inače, ovaj posao vrijedan je 560.000 maraka, zajedno sa već saniranim kolektora od Jahorine do Pala, finansiran je iz 1,4 miliona maraka kreditnih sredstava.

– Okončana je glavna faza u oživotvorenju jednog od najznačajnijih poduhvata u oblasti komunalne infrastrukture na Jahorini.

– Sada je pred nama zadaća da se urade sekundarna kanalizaciona mreža i priključci, te tako konačno riješi i pitanje septičkih jama na planini – rekao je vođa tima za implementaciju projekta i predstavnik paljanskog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Momir Blagojević.

Prema njegovim riječima, sada bi opštine Pale i Trnovo trebalo da donesu rješenja, kojima bi vlasnici objekata bili obavezni da u roku od šest mjeseci priključe svoje instalacije na javnu kanalizacionu mrežu.

– To je veoma važan korak, jer ne smijemo dozvoliti stihijski pristup, već moramo stvoriti pretpostavke za kontrolisano i priključivanje po projektu, uz upotrebu propisanog materijala i uz nadzor „Vodovoda i kanalizacije“ – kazao je Blagojević.

Načelnik Pala Slobodan Savić je najavio, da će opština učiniti sve kako bi sekundarna mreža bila izgrađena na odgovarajući način.

– Ovo što je do sada urađeno je veliki poklon za vlasnike objekata na ovom dijelu Jahorine i na njima je obaveza da se uključe u ovaj proces kako bi kvalitetno bio doveden do kraja – poručio je Savić.

I načelnik opštine Trnovo Goran Vujičić slaže se da je potrebno što prije krenuti u proces izdavanja rješenja, pri čemu bi trebalo definisati i jasne kriterijume, koji će se zasnivati na parametrima kakvi su kvadratura objekata, njihova namjena, udaljenost od glavnog kolektora…

Prije roka

Preduzeće „Miljković“ iz Banje Luke izgradilo je primarni kolektor na Jahorini za rekordna tri mjeseca, što je polovina predviđenog roka.

– Koristili su savremene materijale, koji se po prvi put pojavljuju u sarajevsko-romanijskom regionu, poput šahtova za koje stručnjaci tvrde da su fantastično rješenje i sa aspekta ekologije – kaže direktor „Vodovoda“ Miladin Kovač.

Glas Srpske

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare