За Часни крст пливало 60 људи на Ћехотини и Бистрици

0

ФОЧА – За Часни крст на ријекама Ћехотини у Фочи и на Бистрици у Миљевини пливало је 60 одважних пливача, а први су до крста допливали Данило Ковачевић и Младен Голубовић.

Међу 35 пливача на ријеци Ћехотини биле су и три д‌јевојке, а први је до крста допливао шеснаестогодишњи Данило Ковачевић, ученик Средње машинске школе.

„Ово ми је други пут да сам пливао за Часни крст, било је мало треме, али то брзо прође. Допливао сам први и осјећај је прелијеп“, рекао је Ковачевић.

Пливало се на купалишту код Градског стадиона, након литургије у Храму Светог Саве и свечане литије улицама Фоче.

Свештеници су истакли да су сви пливачи побједници јер су се осмјелили да уз благодат и силу Божију запливају хладним таласима ријеке за Часни крст.

За Часни крст на ријеци Ћехотини први пут су запливали близанци Саша и Стефан Васиљевић из Бијељине, студенти стоматологије у Фочи.

„Ми ово доживљавамо као поновно крштење“, поручили су близанци.

Пливању је претходило освештање ријеке, уз свечану црквену пјесму „Људи, веселите се, данас се Бог јавља!“.

Протојереј-ставрофор Дарко Ђого рекао је да се у пливању за Часни крст сусрећу богословски смисао Богојављења, освећења воде и свеколике твари са народним доживљајем празника.

„Наш народ то доживљава као посебан благослов Божији, који му даје силу у тешким и захтјевним временима, да плива кроз ледену воду за Часни крст, што на симболичан начин значи да кроз највеће тешкоће човјек може доћи до Христа као свог циља“, рекао је Ђого.

Богојављенско пливање заједно су организовали Црквена општина Фоча-нова и локална управа.

„Прошле године били смо спријечени због великог водостаја, али ево настављамо са овим дивним обичајем и нашом дивном традицијом“, рекао је начелник општине Милан Вукадиновић.

Он је честитао суграђанима овај „велики празник свјетлости и саборности“.

Најмлађи учесник пливања за Часни крст на Ћехотини ове године био је петнаестогодишњи Славиша Дуњић, ученик деветог разреда Основне школе „Веселин Маслеша“.

На ријеци Бистрици у Миљевини учествовало је 25 пливача, а најбржи је био двадесетшестогодишњи Младен Голубовић.

Стазу дугу 33 метра, што симболизују број година колико је Исус Христос провео на земљи, препливала је и деветнаестогодишња Валентина Вуковић.

„Трећи пут учествујем и осјећај је сваки пут посебан, неописив. Због тога свима који су у могућности препоручујем да се пријаве сваке године“, рекла је Вуковићева, једина дама међу пливачима на Бистрици.

Богојављенско пливање у Миљевини организовао је вјерни народ са свештеником Љупком Медовићем.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare