Za biblioteke u Srpskoj 1.000 knjiga

0

BANJALUKA – Ministarstvo kulture i informisanja Srbije u saradnji sa izdavačima iz Srbije pokloniće oko 1.000 knjiga javnim bibliotekama u Republici Srpskoj, čiji je cilj povećanje broja čitalačke publike.

Pomoćnik ministra za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije u Ministarstvu kulture i informisanja Srbije Radovan Jokić izrazio je zadovoljstvo što je bio u prilici da bude dio ove značajne aktivnosti.

“Cilj nam je da podstičemo ljude da više čitaju i da djecu učimo da je čitanje znanje, a znanje moć, te da bez toga nećemo imati priliku za razvoj”, rekao je Jokić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je istakao da je čitalačka publika jako važna, naročito u sadašnjem vremenu, u kojem je sve manje vremena za čitanje, ali i razvoj jezika.

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković rekla je da je srpski kulturni prostor jedinstven, te da ne poznaje granice.

Ona je zahvalila izdavačima iz Srbije koji su odlučili da određen broj svojih publikacija poklone javnim bibliotekama u Srpskoj.

“U pojedinim lokalnim zajednicama biblioteke su jedina mjesta gdje se realizuju kulturni sadržaji i gdje stanovništvo ima priliku da se sretne sa kulturnim događajima. I tog razloga, biblioteke su ustanove koje zaslužuju posebnu pažnju svih nas”, rekla je Đakovićeva.

Ona je napomenula da resorno ministarstvo daje podršku afirmaciji domaće produkcije i domaćih autora, kao i da se domaća djela prevode na strane jezike.

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske LJilja Petrović Zečić rekla je da su izdavači iz Srbije, koji će se predstaviti na banjalučkom Sajmu knjiga koji se danas otvara, odlučili da udruženo doniraju oko 1.000 knjiga.

“Prema našim bibliotečkim standardima, to znači da bi svaka matična biblioteka trebalo da popuni tri metra svojih polica, što nije malo”, rekla je Zečićeva.

Ona je pojasnila da je uloga Narodne i univerzitetske biblioteke da, kada dobije te knjige, distribuira ih javnim bibliotekama u Srpskoj.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments