Za besplatne udžbenike 4,5 miliona KM

0

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o obezbjeđivanju besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola u školskoj 2022/2023. godini za čiju nabavku su planirana budžetska sredstva od 4,5 miliona KM.

Za školsku 2022/2023. godinu udžbenici će biti obezbijeđeni svim učenicima prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda osnovnih škola, zatim đacima osnovnih škola koji su pobjednici republičkog takmičenja, kao i učenicima od petog do devetog razreda koji su treće i naredno dijete po redu rođenja u porodici sa troje i više djece.

Prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, u školskoj 2022/2023. godini, na osnovu navedenih kategorija, udžbenici će biti obezbijeđeni za oko 44.600 učenika.

Takođe, Ministarstvo porodice, omladine i sporta obezbijediće udžbenike za odlične učenike iz porodica sa četvoro i više djece i to za djecu od petog do devetog razreda i za školsku 2022/2023. godinu.

Sredstva za nabavku tih udžbenika planirana su da bi se doprinijelo ostvarivanju zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske i mjera definisanih programom Populacione politike, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Na sjednici je donesena i odluka o izmjenama i dopunama Odluke o određivanju prioritetnih projekata iz Programa javnih investicija Republike Srpske za finansiranje iz budžeta u ovoj godini, prema kojoj je lista prioriteta dopunjena sa 22 nova projekta.

Među tim projektima su i „Rekonstrukcija vrtića sa parkingom u Novoj Topoli i završetak izgradnje vrtića u Brestovčini u Gradišci“ 1.100.000 KM, „Asfaltiranje gradskih ulica i lokalnih puteva u opštini Vlasenica“ 1.500.000 KM, projekat „Sufinansiranje stambenog zbrinjavanja mladih bračnih parova u opštini Foča“ 800.000 KM, te „Sufinansiranje izgradnje puta Čelinac – Gozna – Slatina-Laktaši“ 500.000 KM.

Tu su i projekat „Sufinansiranje izgradnje mreže seoskog vodovoda u dužini od 18.500 metara u Mjesnoj zajednici Miloševac u opštini Modriča“ 300.000 KM, „Nabavka dodatne opreme i namještaja za početak rada Klinike za kardiologiju JZU Univerzitetski klinički centar Republike Srpske 3.206.205 KM.

Lista prioritetnih projekata iz Programa javnih investicija Republike Srpske, koji se finansiraju iz dijela budžetskih sredstava za javne investicije u ovoj godini, obuhvata ukupno 72 projekta, ukupne vrijednosti od 217.983.281 KM.

Vlada je usvojila i Informaciju o organizovanju međunarodnog istraživanja računarske i informatičke pismenosti učenika – ICILS 2023, istraživanja za praćenje trendova učenja u matematici i prirodnim naukama – TIMSS 2023 i istraživanja o nastavi i učenju – TALIS 2024.

Vaspitno-obrazovni sistem Srpske treba da bude vidljiv na listi međunarodnih testiranja po modelu dodatnog područja mjerenja /benchmark entity/ za Republiku Srpsku ili po modelu pridružene regije /adjudicated region za Srpsku.

Stoga je stav Vlade da se obezbijedi učešće Srpske u međunarodnim istraživanjima u skladu sa ustavnim i zakonskim nadležnostima Srpske u oblasti obrazovanja.

U pripremi i organizovanju međunarodnih istraživanja u Republici Srpskoj učestvovaće i Republički pedagoški zavod, a Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske će o svim međunarodnim istraživanjima u oblasti obrazovanja informisati Vladu Republike Srpske, uz čiju saglasnost će i postupati.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare