Za besplatan mamografski pregled već prijavljeno 220 žena

0

ISTOČNO SARAJEVO – Direktor Bolnice “Srbija” Nebojša Šešlija naveo je da je za besplatnu mamografiju već prijavljeno 220 žena, ali da će pregledi, uz pomoć Olimpijskog centra “Jahorina” i lokalnih zajednica u sastavu grada Istočno Sarajevo, biti organizovani sve dok bude zainteresovanih.

Šešlija je, nakon sastanka sa predstavnicima Olimpijskog centra “Jahorina”, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske i lokalnih zajednica novinarima rekao da su popunjeni svi termini do 1. marta, do kada je trebalo da traje akcija.

“Naši kapaciteti su da, uz redovan rad, dnevno obavimo 10 pregleda”, rekao je Šešlija i dodao da sve žene kod kojih se utvrdi promjena stanja budu upućene na dodatne analize.

On je zahvalio Olimpijskom centru “Jahorina” za pomoć u pokretanju ove akcije i naveo da je riječ o preventivnim pregledima kojima se dijagnostikuje rak dojke od kojeg, prema informacijama, oboli svaka osma žena, a to je i jedan od najčešćih uzroka smrti.

Šešlija je pozvao načelnike, predstavnike institucija i kompanija da se povedu primjerom Olimpijskog centra “Jahorina” i daju podršku sličnim aktivnostima.

On je istakao da će u dogovoru sa investitorima proces preseljenja u novi objekat bolnice početi 1. februara, ali to ne znači da će tada ući pacijenti, već da počinje obuka kadra za rad na novim aparatima, kao i provjera svih instalacija da bi se kvalitetno počelo sa radom.

Šešlija je naglasio da je Bolnica “Srbija” spremna i da ponudi pakete za sistematske preglede na zadovoljstvo svih stanovnika ove regije.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske LJiljana Ivančić istakla je da je danas došla da podrži akciju i izrazila očekivanje da će sličnih aktivnosti u narednom periodu biti i više.

Ivančićeva je istakla da u Republici Srpskoj postoji program prevencije i kontrole nezaraznih bolesti, koji se sprovodi od 2004. godine, a odnosi se na kardiovaskularne i maligne bolesti, te dijabetes.

Ona je navela da je na godišnjem nivou registrovano 450 oboljelih žena i sada to oboljenje nije rezervisano samo za stariju populaciju, nego se granica pomjera prema mlađima.

Predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra “Jahorina” Nedeljko Elek istakao je da mu je drago da u Bolnici, koju su stanovnici Istočnog Sarajeva čekali 30 godina, mogu da obezbijede ovakvu akciju.

“Olimpijski centar `Jahorina` postao je jedan od nosilaca razvoja cijele Republike Srpske i jedan od najznačajnijih ski-centara u Evropi, ali uvijek ćemo imati društvenu odgovornost prema ljudima Sarajevsko-romanijske regije jer su ga oni napravili i sačuvali kada je to bilo najteže – u proteklom ratu”, rekao je Elek.

Elek je naveo da su ovi mamografski pregledi poklon Olimpijskog centra “Jahorina” svim majkama, suprugama, sestarama i pozvao sve žene da se odazovu jer će akciju produžiti sve do posljednjeg zahtjeva za pregled.

On je najavio da Olimpijski centar “Jahorina” neće stati sa ovakvim humanitarnim aktivnostima, te će u saradnji sa Bolnicom “Srbija” na proljeće pokrenuti i novu akciju.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović istakao je da će i opštine u sastavu grada Istočno Sarajevo podržati ovu akciju, te istakao da se nada da je ovo samo početak i da će ovo biti stalna aktivnost. On je zahvalio organizatorima akcije.

“Mi moramo nastojati da sve pacijente usmjeravamo prema Bolnici `Srbija` i da ovakve aktivnosti podržavamo”, naglasio je Jugović i dodao da će opština Pale promovisati ovu akciju da bi se što više žena pregledalo.

Načelnik Odjeljenja radiologije Bolnice “Srbija” Zorica Mirvić istakla je da je veoma važno što sugrađanke mogu besplatno uraditi pregled koji je jako bitan za njihovo zdravlje.

“Mamografski pregled dojki jedan je od najbitnijih, odnosno zlatni standard za dijagnostiku oboljenja dojke”, istakla je Mirvićeva i dodala da je karcinom dojke na prvom mjestu oboljenja, odnosno uzroka smrtnosti žena u svijetu i kod nas.

Prema njenim riječima, pravovremeno otkrivanje ovog oboljenja može produžiti život svakoj ženi.

Mirvićeva je istakla da u Bolnici “Srbija” posjeduju digitalni mamograf, kojeg ima mali broj zdravstvenih institucija u BiH, a koji izuzetno malo zrači.

Današnjem sastanku prisustvovali su i načelnik Sokoca Milovan Bjelica i načelnik Trnova Dragomir Gagović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments