Za 414 poljoprivrednika odobreno 99.690 litara goriva

0
Zgrada opštine Sokolac

SOKOLAC – Na području opštine Sokolac ukupno su registrovana 962 poljoprivredna gazdinstva i odobreno 99.690 litara regresiranog goriva za 414 poljoprivednika u prvoj podjeli.

U drugoj podjeli moglo bi biti obuhvaćeno još 530, ukoliko do 15. maja ažuriraju podatke u Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge /APIF/

„Gorivo nije odobreno za vlasnike poljoprivrednih gazdinstava koji nisu ažurirali podatke u APIF-u do početka prve podjele regresiranog goriva za proljećnu sjetvu, pa zato pozivamo sokolačke poljoprivrednike da to učine do 15. maja da bi dobili dizel gorivo u drugoj raspodjeli“, poručio je
viši struči saradnik za poljoprivredu opštine Sokolac Slaviša Knežević.

On je rekao Srni da regresirano gorivo nisu dobili dužnici za preuzeti repromaterijal od Direkcije za robne rezerve Republike Srpske iz 2011. godine.

Knežević je naveo da pravo na regresirano gorivo za poljoprivrednu proizvodnju ove godine ne mogu ostvariti i poljoprivrednici čije su obradive površine manje od jednog hektara.

Prema njegovim riječima, za poljoprivrednike opštine Sokolac ove godine je odobrena manja ukupna količina goriva zbog izmjene u Pravilniku o podsticajima za razvoj poljoprivrede i sela za 2018. godinu prema kome je predviđeno 30 litara goriva po hektaru pokošene površine i 100 litara goriva po hektaru oranice.

„To je razlog što sokolački poljoprivrednici nisu zadovoljni odobrenim količinama regresiranog goriva, s obzirom na to da se na ovom brdsko-planinskom području najviše bave stočarstvom, odnosno pripremanjem kabaste ishrane košenjem, zbog čega su i odobrene manje količine goriva“, istakao je Knežević.

On je istakao da je veliki broj od ukupno 414 poljoprivrednika već preuzeo gorivo na dvije benzinske stanice – „Nešković“ i „Nestro petrola“ na Sokocu.

Krajnji rok za preuzimanje regresiranog dizel goriva, po cijeni nižoj za 0,60 KM od tržišne, je 30. novembar.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments