Za 3,3 odsto smanjen broj krivičnih djela

1

Na području Policijske uprave Istočno Sarajevo u aprilu je registrovano 31 krivično djelo, što je za jedno krivično djelo ili 3,3 odsto manje u odnosu na isti mjesec prošle godine, rekao je načelnik Sektora kriminalističke policije ove uprave Nebojša Popović.

On je naveo da je podneseno 26 izvještaja protiv 20 lica, od čega su četiri povratnika i jedan maloljetnik, te da stanje bezbjednosti na području Uprave ocjenjuju kao zadovoljavajuće.

„Najveći broj krivičnih djela registrovan je iz oblasti opšteg kriminaliteta, njih 25, četiri krivična djela su iz oblasti privrednog kriminaliteta, jedno krivično djelo u vezi sa zloupotrebom droge i jedno krivično djelo iz nadležnosti Krivičnog zakona BiH“, naveo je Popović na konferenciji za novinare.

Kada je riječ o krivičnim djelima iz oblasti opšteg kriminaliteta, on je naveo da su nadležnom tužilaštvu podnesena 22 izvještaja protiv 16 lica.

Prema njegovim riječima, iz oblasti privrednog kriminaliteta registrovana su četiri krivična djela za koja su tužilaštvu podnesena dva izvještaja protiv tri lica, a riječ je o zloupotrebi službenog položaja ili ovlašćenja, falskifikovanje ili uništenje službene isprave i krivično djelo pronevjera.

On navodi i da je registrovano jedno ubistvo i ubistvo u pokušaju, gdje su počinioci predati na dalje postupanje nadležnom tužiocu.

Popović navodi da je u aprilu registrovano osam slučajeva u vezi sa drogom, te da je pronađeno i oduzeto 22 grama marihuane.

Načelnik Sektora policije u Policijskoj upravi Istočno Sarajevo Branimir Šehovac rekao je da su u aprilu evidentirali 27 narušavanja javnog reda i mira, koji nisu bili u većem obimu. „Najčešće je riječ o tuči, fizičkom napadu, svađama i prijetnjama“, kaže Šehovac.

On dodaje da su prekršaje počinila 42 muškarca i četiri žene, te da je najveći broj zabilježen na području Rogatice i Pala.

Šehovac navodi da se u aprilu dogodilo 47 saobraćajnih nezgoda što je za 24,2 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, kada su evidentirane 62 nezgode, te da nije bilo poginulih u ovim nezgodama.

On je istakao da su najčešći razlozi ovih nezgoda brzina i nepoštovanje prvenstva prolaza.

„U aprilu su ukupno kontrolisana 3.222 učesnika u saobraćaju, gdje smo registvovali i evidentirali 2.595 prekršaja. Iz saobraćaja smo isključili 61 vozača i 37 vozila. Zbog kršenja Zakona o bezbjednosti saobraćaja ukupno je sankcionisano 2.420 lica učesnika u saobraćaju“, navodi Šehovac.

On je rekao da su evidentirali četiri nasilja u porodici od čega jedan slučaj ima obilježje krivičnog djela, a tri slučaja su prekršaji.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments

Ove konferencije za stampu su prava glupost..
Pa sve se svodi na usporedbu prethodne sa ovom godinom…Statisticki podatci nigdje veze..
Sto ne kazu sta su poduzeli da bude bolje sve ukupno stanje???!!!