Za 17 odsto povećan broj izvršenih krivičnih djela

2

Na području koje pokriva Policijska uprava Istočno Sarajevo za šest mjeseci registrovano je 287 krivičnih djela, što je za 17,1 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, rekao je danas načelnik Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Istočno Sarajevo Nebojša Popović.

On je na konferenciji za novinare rekao da je u navedenom periodu podneseno 187 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i prijavljeno 255 lica, od kojih je 72 povratnika i pet maloljetnika.

“Koeficijent ukupne rasvjetljenosti kriminaliteta iznosi 89,4 odsto, dok je koeficijent rasvetljenosti kriminaliteta po nepoznatom počiniocu 64 odsto”, istakao je Popović.

On je naveo da je u momentu prijavljivanja krivičnih djela 85 djela bilo po nepoznatom počiniocu, a naknadnim operativnim radom rasvijetljeno je 55 i to 49 iz ove godine i šest iz prethodnog perioda.

Prema njegovim riječima, kada je riječ o strukturi kriminaliteta najveći broj krivičnih djela otpada na krivična djela opšteg kriminaliteta – 185, i u oblasti privrednog kriminaliteta 86, zatim devet krivičnih djela iz oblasti opojnih droga, četiri iz bezbjednosti saobraćaja, te tri krivična djela iz krivičnog Zakona BiH.

“Iz oblasti privrednog kriminaliteta na našem području evidentirano je povećanje krivičnih djela gdje je nadležnom tužilaštvu podneseno 13 izvještaja protiv 47 lica”, rekao je Popović i napomenuo da ukupna pričinjena materijalna šteta u izvršenju ovih krivičnih djela iznosi 988.000 KM, dok je utvrđeni iznos protivpravne imovinske koristi 1.140.000.00 KM.

Popović navodi da su iz oblasti narkomanije policijski službenici Uprave Istočno Sarajevo obradili 75 predmeta i to devet krivičnih djela i 66 prekršaja, te da je oduzeto pet kilograma i 880 grama marihuane, 450 grama heroina, 115 grama spida, određena količina tableta i sjemenki kanabisa.

Načelnik Sektora policije u Policijskoj upravi Istočno Sarajevo Milan Čvoro rekao je da je za šest mjeseci ove godine registrovano 151 narušavanje javnog reda i mira, što je za 43 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Govoreći o bezbjednosti u saobraćaju, Čvoro je napomenuo da je za šest mjeseci evidentirano 446 saobraćajnih nezgoda, što je za 12 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

On dodaje da je u saobraćajnim nezgodama 15 lica teže povrijeđeno i 95 lakše.

Registrovano je ukupno 13.315 prekršaja u saobraćaju, dok je zbog kršenja Zakona o bezbjednosti saobraćaja ukupno sankcionisano 12.450 lica učesnika u saobraćaju.

Čvoro je istakao da su u posmatranom periodu evidentirane dvije saobraćajne nezgode sa smrtno stradalim licima na području Istočnog Sarajeva i Rogatice, dok u uporednom perioodu prošle godine nije bilo smrtno stradalih lica.

Načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Branimir Šehovac rekao je danas na Palama da je stanje na području koje pokriva ova uprava za proteklih šest mjeseci na zadovoljavajućem nivou, ali da ono mora biti još bolje.

“Kako bi stanje bilo bolje i kako bi ga podigli na što veći novo u narednom periodu vršićemo određeni broj operativnih mjera u ugostiteljskim objektima, radnje koje se tiču bezbjednosti saobraćaja, narušavanja javnog reda i mira i ostalo”, rekao je Šehovac.

On je istakao da će policija uložiti maksimalne napore na rješavanje i rasvjetljavanje krivičnih djela iz prethodnog perioda.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Gospodine Čvoro, možete li nam objasniti zašto policija kada zaustavlja vozila ne radi to po zakonu i propisima koje zakon nalaže? Zašto se to radi tako da se jedna traka zakrči a ako slučajno zaustavljeno auto ima prostora da se skloni onda policajac stoji u toj traci tako da zaustavlja saobraćaj? Da li je to bezobrazluk i pokazivanje sile pojedinca ili nešto drugo?
Mimo toga, vi ste na toj poziciji godinama već, pa zašto već jednom svom kadru ne organizujete obuku iz kulture i pristojnosti? Zar vama ne smeta kada se neko žali na bahatost i bezobrazluk vašeg saobraćajca?
I još, kako je moguće da vaš saobraćaj zaustavlja vozilo zbog prekršaja pa kada isto priđe tako blizu da prepozna vozača, samo mahne da ovaj produži dok on svira u znak pozdrava? Zar zakon nije za sve isti ili su saobraćajnice privatna svojina vaših uposlenika kojima vi potpisujete platu iz budžeta koji MI punimo gospodine Čvoro.

Mi smo jedna obična selendra i ništa drugo. Možda bi trebalo stvarno nešto preduzeti povodom ovoga! Policajci neškolovane barabe, šefovi koji im dopuštaju svu tu bahatost na cesti ništa bolji… Policajac kod nas kad ga sretneš i vidiš imaš osjećaj kao da treba da ga se plašiš?! Pa to nigdje na svijetu nema… Taj organ reda je tu nama na usluzi da nas zaštiti a ne da nas plaše. Gledao sam nedavno patrolu- njih dvojica, od 40 auta koja su zaustavili garantujem vam da je 35 opisao “beeeee” gore… “Oooooo roki”…”kako jeeee”…”pijemo pivu”…. I ti da nekoga uhapse i zaštite… Nekultura da ne pričam dalje… U Srbiji je vidim odobreno i počelo uveliko snimanje saobraćajne policije na radnom mjestu tj kad vas zaustave… Ima dosta snimaka na Youtube… Šta je sa našim propisima u RS/BiH da li to isto dozvoljavaju?