Za 11 projekata odobreno 10,6 miliona KM

0

ZVORNIK – Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da je iz sredstava ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa Srpske za 11 projekata koji se realizuju na teritoriji opštine Zvornik odobreno 10,6 miliona KM.

Cvijanovićeva je naglasila da su ta sredstva odobrena za sanaciju i modernizaciju škola, fiskulturne sale, Doma kulture, Doma omladine, bolnice, puteva, kao i za projekte vodosnabdijevanje.

Prema njenim riječima, ulaganje iz budžetskih sredstava za opštinu Zvorniku sa pozicije „Javne investicije“ iznose 650.000 KM, i to u 2007. godini za izgradnju osnovnih škola u Karakaju i Branjevu.

„Iz sredstava po projektu ‘Vodovod i kanalizacija Republike Srpske’ u opštini Zvornik realizuje se projekat iz oblasti vodosnabdijevanja i otpadnih voda u ukupnoj vrijednosti od oko sedam miliona KM“, istakla je premijer Srpske, uoči današnje posjete ovoj lokalnoj zajednici.

Ovaj projekat podrazumijeva izgradnju vodovodnih sistema Zvornik-Sjever, Tršić-prva faza i Lokanj-Pilica-prva faza, rekonstrukciju dijela glavnih distributivnih i potisnih cjevovoda u gradu i prigradskom naselju Karakaj, izgradnju fekalne kanalizacione mreže Tabanci, u ukupnoj vrijednosti od 6.999.915,57 KM.

Strukturu finansiranja ovog projekta čine kreditna sredstva Evropske-investicione banke – 3.499.957,79 KM, donatorska sredstva – 2.449.872,66 KM i vlastito učešće opštine Zvornik – tekuće finansiranje 1.050.085,13 KM.

„Sa opštinom Zvornik potpisan je ugovor o prenosu kreditnih sredstava Evropske-investicione banke i u toku je izrada tenderske dokumentacije za dio projekta“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je iz sredstava ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa Srpske za projekat „Proširenje kapaciteta Opšte bolnice Zvornik“, koji je završen, uloženo 2.400.000 KM.

Cvijanovićeva je dodala da budžetska podrška opštini Zvornik u periodu 2006-2013. godina iznosi 7,2 miliona KM, a isplaćene subvencije za podsticaj razvoja poljoprivrede i sela u periodu od 2010. do 2013. godine oko 3,1 milion KM.

Govoreći o stambenom zbrinjavanju na području ove lokalne zajednice, Cvijanovićeva je istakla da je zbrinuto 148 korisnika, a ukupna finansijska ulaganja Vlade Srpske u ovoj oblasti iznose 2,3 miliona KM i aktivnosti po ovim pitanjima se nastavljaju i dalje.

Što se tiče sredstava privredno-razvojne komponente Razvojnog programa Republike Srpske posredstvom Investiciono-razvojne banke Republike Srpske u opštinu Zvornik plasirano je oko 65,2 miliona KM.

Cvijanovićeva je navela da su ulaganja stranih kreditnih i donatorskih sredstava zaključno sa 31. decembrom 2012. godine iznosila 26,3 miliona KM.

„Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske za alternativni smještaj izdvojilo je oko 453.000 KM za 1.349 korisnika, a Ministarstvo prosvjete i kulture obezbijedilo je sredstva iz austrijskog kredita za opremanje Tehnološkog fakulteta u iznosu od oko 200.000 KM“, istakla je Cvijanovićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare