Za 11 mjeseci 16 krivičnih djela i 57 prekršaja

0

ISTOČNO SARAJEVO – Na području Centra javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo za 11 mjeseci ove godine evidentirano je 16 krivičnih djela nasilja u porodici i 57 prekršaja, rekla je Srni portparol CJB-a Centra Danka Tešić.

Ona je naglasila da je taj broj sigirno veći, ali da se žrtve ne odluče da prijave nasilje zbog toga što su ili ekonomski zavisne ili se iz nekih drugih razloga plaše da podnesu prijavu.

Prema njenim riječima, na danas održanom okruglom stolu o temi „Nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici“ na Palama istaknuto je da su zakonom propisane mogućnosti prijavljivanja i sankcionisanja nasilja ipak ohrabrile žrtve da se u velikom broju obraćaju policiji i traže zaštitu.

„Motive u ovim krivičnim djelima nalazimo u neriješenim bračnim odnosima, u teškoj ekonomskoj situaciji i samoj sklonosti ka nasilju“, istakla je Tešićeva i dodala da su žrtve pretežno žene, mada ima i muškaraca.

Tešićeva je apelovala na sve žrtve nasilja da slučaj prijave policiji, koja odmah izlazi na lice mjesta.

Ona je pojasnila da od stepena psihičkog ili fizičkog nasilja zavisi da li će policija podnijeti prekršajnu prijavu ili izvještaj nadležnom tužilaštvu o počinjenom krivičnom djelu nasilja u porodici.

Okruglom stolu o temi „Nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici“, osim predstavnika policije, prisustvovali su i predstavnici škola, centara za socijalni rad, nevladinih organizacija, zdravstva i OEBS-a.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare