Вулић: У Српској највише људи умре од кардиоваскуларних болести

0

БАЊАЛУКА – У Републици Српској годишње умре око 15.000 људи, од којих 47 одсто од кардиоваскуларних болести, а највише од можданог и срчаног удара, рекао је академик Душко Вулић.

„Мождани и срчани удар односе највише живота у читавом свијету, па тако и у Републици Српској“, изјавио је Вулић новинарима у Бањалуци на симпозијуму „Новине у превенцији и третману можданог удара“.

Вулић, који је и замјеник предсједника Одбора за кардиоваскуларну патологију Академије наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/, рекао је да ће на скупу посебно бити говора о томе како спријечити настанак можданог удара, које у свијету добије око 15 милиона људи, од њега умре око пет милиона људи, док пет милиона остане онеспособљено.

„Велике су могућности у спречавању можданог удара, али се, нажалост, оне још све не искориштавају“, истакао је Вулић.

Према његовим ријечима, главни узрочници можданог удара су повишени крвни притисак и стварање тромба у срцу.

Вулић је рекао да су промјене на артеријама врата један од узрока можданог удара, коме доприноси и аритмија срца.

Он је подсјетио да је у оквиру обиљежавања 30 година рада Од‌јељења медицинских наука – Одбора за кардиоваскуларну патологију организовано више научних скупова и симпозијума ове године у вези са најважнијим областима медицине.

Неуролог у Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ Републике Српске Зоран Вујковић рекао је новинарима да је у данашње вријеме развијена це-те, магнетна и ултразвучна технологија у лијечењу можданог удара, вађење тромбова из крвних судова врата и главе, те примјена вјештачке интелигенције у дијагностици и третману овог обољења.

Симпозијуму присуствује предсједник АНУРС Рајко Кузмановић, академци, директор УКЦ Републике Српске Владо Ђајић, љекари УКЦ-а и медицинско особље.

Симпозијум „Новине у превенцији и третману можданог удара“ организује Академија наука и умјетности Републике Српске у сарадњи са Медицинским факултетом Универзитета у Бањалуци.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare