Vuković: Žrtve nikada ne smiju biti zaboravljene

0

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković izjavio je Srni da je 9. septembar datum kada svi moraju da se prisjete NATO agresije na srpske položaje, ali i da se još jednom osvježi sjećanje na period 1995. godine.

„Sjećajući se na taj period, moramo da učinimo sve da se ne zaborave mnoge srpske žrtve, kao i da se ne zaboravi šta su nam u tom vrijeme uradili vojni udari Alijanse u Republici Srpskoj“, naglasio je Vuković.

On dodaje da još nisu sigurni u kom formatu će biti organizovano obilježavanje 9. septembra – Dan sjećanja na žrtve bombardovanja zbog epidemioloških mjerama koje na neki način ograničavaju organizaciju brojnih datuma i događaja koji su važni za srpski narod.

„Imamo poziv od Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske koji podrazumijeva da posjetimo grob Radmile i Radenka Galinac, prvih žrtava NATO bombardovanja učinjene 1995. godine“, naveo je Vuković.

On je podsjetio da je na sjednici Skupštine Grada Istočno Sarajevo donesen zaključak da se u okviru kreditnih sredstava i odluke o zaduženju izdvoje sredstva u iznosu od 50.000 KM za izradu idejnog rješenja projektne dokumentacije za izgradnju adekvatnog spomenika civilnim i vojnim žrtvama NATO bombardovanja.

„Nadam se da ćemo uskoro raspisati javnu proceduru i da će spomenik biti izgrađen na prikladnom mjestu. Još nije usaglašena tačna lokacija, ali na nivou svih opština dogovoreno je da to treba da bude urbana sredina neke od opština sa područja grada Istočno Sarajevo“, istakao je Vuković.

U zločinačkom NATO bombardovanje Republike Srpske, koje je počelo 30. avgusta 1995. godine u 2.12 časova i trajalo do 14. septembra, stradalo je više od stotinu nedužnih civila. Na položaje Vojske Republike Srpske, NATO avijacija bacila je ukupno 1.026 bombi, od čega 708 vođenih, a ukupna težina bačenog eksploziva iznosila je oko 10.000 tona.

Povod za NATO agresiju bila je eksplozija na sarajevskoj pijaci Markale, 28. avgusta 1995. godine, za koju su optuženi Srbi iako je u izvještaju nezavisne komisije iz tog perioda navedeno da „ne postoje jasni dokazi da su granate došle sa srpskih položaja“, što je potvrdio lično i Jasuši Akaši, tadašnji izaslanik generalnog sekretara UN za Balkan.

Prema odluci Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova koja je donesena u martu prošle godine, kao Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Srpskoj određen je 9. septembar.

Taj datum odabran je u znak sjećanja na dan kada su u NATO bombardovanju ubijeni brat i sestra Radmila i Radenko Galinac iz naselja Grlica, u Vojkovićima. Brat i sestra Galinac bili su među prvim žrtvama NATO agresije kada ih je 9. septembra 1995. godine na srušenom mostu u naselju Semizovac, kod Sarajeva, ubio pilot NATO avijacije.

Inicijativa za obilježavanje dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja pokrenuta je u Andrićgradu 26. avgusta 2018. godine na prijedlog Novinske agencije Republike Srpske – SRNA.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare