Vuković svečano otvorio 59. Međunarodnu „Trku kroz Srbiju“

0

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković je, nakon revijalne trke djece u ovom gradu, proglasio svečano otvorenom 59. Međunarodnu biciklističku „Trku kroz Srbiju“, koja prvi put počinje iz Republike Srpske.

Vuković je zahvalio biciklističkim savezima Srbije i Republike Srpske koji su ukazali povjerenje Istočnom Sarajevu da bude domaćin otvaranja ove trke.

„Za Istočno Sarajevo ovo je veliki dan. Bili smo domaćini Evropskog zimskog omladinskog olimpijskog festivala /EJOF/, a danas smo opet dio velikog sportskog događaja“, rekao je Vuković.

On je zahvalio vladama Srbije i Republike Srpske, Olimpijskom centru „Jahorina“ i drugim sponzorima koje su pomogli finansiranje i realizaciju Međunarodne biciklističke „Trke kroz Srbiju“.

Vuković je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je u prilici da ugosti gradonačelnike svih gradova kroz koje prolazi ovogodišnja „Trka kroz Srbiju“ jer je to mogućnost za razvijanje prijateljskih odnosa.

Ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević istakao je ogroman značaj što se dvije zemlje zbližavaju i sportskim manifestacijama.

Pomoćnik ministra za sport Republike Srpske Dragan Jaćimović istakao je veliki značaj koji za Srpsku ima organizovanje ove sportske manifestacije i dobru saradnju vlada Srbije i Republike Srpske.

Predsjednik Biciklističkog saveza Republike Srpske Vladimir Kuvalja rekao je da je danas dan predstavljanja ekipa, te da su svi učesnici smješteni na Jahorini.

Kuvalja je istakao da je sve sporemno za sutrašnji start u 12.00 časova, dodajući da su gradonačelnici gradova kroz koje trka prolazi prepoznali značaj ove sportske manifestacije za promociju turizma.

Nakon revijalne trke djece i ceremonije otvaranja, predstavili su se učesnici – 150 takmičara iz tridesetak zemalja.

Trka koja počinje sutra i trajaće po etapama do petka, 2. avgusta, voziće se od Istočnog Novog Sarajeva preko Jahorine, Pala, Priboja, Zlatibora, Čajetine, Mionice i Beograda do Požarevca.

Biciklistička trka će startovati sutra u 12.00 časova ispred zgrade Gradske uprave Istočno Sarajevo.

Nakon starta biciklisti će se kretati prema kružnom toku, Hilandarskom i Ulicom Kasindolskog bataljona, gdje će nastaviti regionalnim putem Jahorina-Istočno Sarajevo. Potom će se spuštati prema vodovodu, praviti krug kod hotela „Espanja“, a cilj prve etape biće ispred zgrade Gradske uprave.

Ceremonija proglašenja pobjednika prve etape je u 14.10 časova, a u 14.30 časova predviđene su izjave za novinare.

Uz takmičarski dio, ova manifestacija ujedno promovišu i turističke potencijale Republike Srpske i Srbije.

Takimčarski dio „Trke kroz Srbiju“ nije zanemariv, jer biciklisti iz svih krajeva svijeta skupljaju bodove za odlazak na Olimpijske igre u Tokiju.

Prva trka održana je 1939. godine, te se ove slavi 80 godina takmičarskog biciklizma u Srbiji.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare