Vuković: Područje grada bez Kovida-19, ali je ugroženo

0

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković izjavio je u ponedjeljak da grad Istočno Sarajevo nije zaraženo područje virusom korona, ali je ugroženo područje.

Nakon sastanka Gradskog štaba za vanredne situacije, Vuković je izrazio zadovoljstvo što zdravstveni sistem na području Istočnog Sarajeva ispunjava sve zadatke koje su propisali Ministarstvo zdravlja Republike Srpske i Republički štab za vanredne situacije, kao i lokalne zajednice.

„Najvažnija informacija koju smo danas čuli je da još nemamo zaraženih na području grada Istočno Sarajevo“, rekao je Vuković na konferenciji za novinare i naveo da se, prema jutrošnjim podacima, na području gradskih opština 457 lica nalazi u izolaciji.

Prema Vukovićevim riječima, načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo
Branimir Šehovac informisao je učesnike sastanka o poštovanju policijskog časa od 20.00 do 5.00 časova.

„Poslije dvije noći, ocjena je da se stanovnici djelimično pridržavaju“, rekao je Vuković i istakao da je veliki broj stanovnika ozbiljno shvatio situaciju, ali da je bilo neodgovornih pojedinaca koji su prekršili zabranu kretanja u noćnim časovima.

On je naveo da je na području četiri opštine – Sokolac, Pale, Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža policija napisala prijave i novčane kazne za 13 lica koja su zatekli u kršenju policijskog časa.

Gradonačelnik Istočnog Sarajevo rekao je da je razgovarano i o dopisu Republičke uprave civilne zaštite o mogućnosti obezbjeđivanja prostora i ležajeva u slučaju eskalacije širenja virusa korona, u kojem je sugerisano da bi svaka lokalna zajednica trebalo da obezbijedi mjesto za 100 ležajeva.

„Nijedna gradska opština nije u stanju da ispuni ovaj zahtjev na način kako piše u dopisu Republičke uprave civilne zaštite“, rekao je Vuković i dodao da na području Istočnog Sarajeva postoji veliki broj objekata javne uprave koji trenutno nisu u funkciji, a mogli bi služiti za ove potrebe, poput studentskih domova i pojedinih hotela.

Na sastanku Gradskog kriznog štaba razgovarano je i o inspekcijskom nadzoru, s obzirom da gradska inspekcija pokriva svih šest opština.

Vuković je najavio da će akcenat rada inspekcije u narednim danima biti odluka Republičkog štaba za vanredne situacije koja se tiče ograničenja kupovine osnovnih životnih namirnica, a biće kontrolisano i jesu li cijene na nivou od 5. marta.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva ukazao je i na činjenicu da veliki broj stanovnika gradskih opština radi ili drugim potrebama ide u federalno Sarajevo, koje zbog svoje veličine predstavlja i veću opasnost za pojavu i širenje virusa korona.

Svima koji po bilo kom osnovu odlaze u Sarajevo, Vuković je preporučio da se pridržavaju propisanih mjera zaštite.

Novi sastanak Gradskog štaba za vanredne situacije, prema gradonačelnikovim riječima, biće održan po potrebi, ali sa manjim brojem učesnika nego danas.

Današnjem sastanku u prostorijama Gradske uprave prisustvovali su načelnici gradskih opština, direktori domova zdravlja, Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i predstavnici ustanova koje su uključene u aktivnosti preventivnog djelovanja protiv virusa korona.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare