Vuković podnio ostavku na funkciju gradonačelnika

0

Skupština grada Istočno Sarajevo prihvatila je danas ostavku gradonačelnika Nenada Vukovića na ovu funkciju, a čin primopredaje između njega i novoizabranog gradonačelnika LJubiše Ćosića biće upriličen u četvrtak, 4. februara.

Vuković je rekao novinarima da je ostavku podnio jer želi da bude riješena pravna kriza ili vakum koji je proizveden zbog izmjena Izbornog zakona Republike Srpske i Zakona o gradu Istočno Sarajevo kojim je predviđen direktan izbor gradonačelnika koji je izabran na izborima 15. novembra, a sa druge strane njegov mandat traje do marta.

„Ovakvi korektni potezi mogu da budu jedna nova praksa u Republici Srpskoj i BiH“, istakao je Vuković.

On je rekao da je ovaj dogovor postignut sa Ministarstvom uprave i lokalne samouprave i da je ovo nešto što vraća Istočno Sarajevo ondje gdje mu je mjesto, a to je mjesto dostojanstva.

„Ovo je proteklih mjeseci u javnosti predstavljeno kao otimanje za mjesec dva vlasti, što nije tačno i mi smo danas ovim činom pokazali šta je istina“, kazao je Vuković.

Prema njegovim riječima, ovo je bilo jedino pravno valjano rješenje koje ne proizvodi bilo kakve dalje pravne posljedice ni po grad ni po njega kao bivšeg gradonačelnika, niti po novoizabranog gradonačelnika.

Vuković je naglasio da je Skupština danas usvojila zaključak, koji je on predložio, da se traži od Ministarstva uprave i lokalen samouprave, Vlade i Narodne skupštine Republike Sropske da u narednom periodu donesu izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, Zakona o gradu Istočno Sarajevo i Izbornog zakona Republike Srpske kako bi se uredila pitanja izbora gradonačelnika i odbornika u Skupštini grada Istočno Sarajevo.

On je dodao da je Skupština grada zaključila da je takozvani asimetričan model izbora gradonačelnika i odbornika problematičan i teško sprovodiv u praksi, te predložila da se izmjenama uspostavi simetričan model izbora i da se i gradonačelnik i odbornici biraju svi neposredno ili svi posredno.

Vuković kaže da trenutni model da se gradonačelnik bira direktno, a odbornici posredno doprinosi tome da se gradonačelnik izabere prije odbornika četiri-pet mjeseci, te se nada da će ovaj zahtjev biti uvažen i u ovoj godini.

On je zahvalio svima koji su pomagali u njegovom i radu grada Istočno Sarajevo, kao i medijima na korektnoj i profesionalnoj saradnji.

Vuković se osvrnuo i na svoj rad u protekle četiri godini, istakavši da je bio uspješan i da su urađene brojne stvari za grad i šest opština u njegovom sastavu, da je podignut nivo rada i dignitet na stepenicu više, da su pokazali sposobnost da mogu prevazići političke razlike u interesu realizacije brojnih projekata, da su se približili opštinama kroz realizaciju projekata i da su našli nove prijatelje i u regionu i u svijetu.

On je posebno istakao finansijsku stabilnost grada koja je evidentna četiri godine, bez dugova, sa pozitivnim poslovanjem.

Vuković je poželio sreću i uspjeh u radu novom gradonačelniku kojeg očekuju novi izazovi u novom sazivu Skupštine grada.

„Očekujem da grad Istočno Sarajevo nastavi da ide naprijed i nadam se da će tako i biti“, istakao je Vuković.

Odbornik SDS-a Nenad Samardžija istakao je da je Skupština danas usvojila zaključak da se od Narodne skupštine Republike Srpske traži autentično tumačenje Zakona o gradu Istočno Sarajevo, Izbornog zakona Srpske i Izbornog zakona BiH.

Odbornici Skupštine grada Istočno Sarajevo danas su prihvatili izvještaj o radu gradonačelnika i Gradske uprave za proteklu godinu, izvještaj o radu Odbora za žalbe za 2020. godinu, kao i izvještaj o realizaciji Strategije razvoja grada Istočno Sarajevo od 2016. do 2020. godine, saopšteno je iz Gradske uprave.

Prihvaćeni su i izvještajji o funkcionisanju javnog gradskog prevoza i prijedlog mjera za poboljšanje i informaciju o preventivnom djelovanju protiv zloupotrebe droge, opojnih sredstava na području grada.

Skupština grada donijela je odluku o izradi master plana turističkog razvoja planine Romanije, kao i odluke o prenosu prava vlasništva na nekretninu i opremu.

Ćosić: Grad Istočno Sarajevo je iznad svega

Novoizabrani gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić rekao je da su on i dosadašnji gradonačelnik Nenad Vuković pokazali da im je grad Istočno Sarajevo iznad svega i da im je to prioritet, izvan njihovih političkih opredjeljenja.

Ćosić je nakon sjednice Skupštine grada Istočno Sarajevo rekao novinarima da su, od momenta kada je od Centralne izborne komisije /CIK/ BiH dobio sertifikat, on i Vuković imali različita mišljenja, pa čak i tumačenje pravnih propisa, ali je ispoštovan dogovor od 11. januara i Vuković je danas na sjednici Skupštine grada podnio ostavku na funkciju gradonačelnika, čime je riješeno ovo pitanje.

„Grad Istočno Sarajevo treba da postane mjesto u kojem će biti manje politike, a daleko više rada. Treba da zaboravimo da su neke institucije bastioni političkih partija. Institucije su bastioni građana i ako ih budemo tako posmatrali, više ćemo raditi u korist građana“, rekao je on.

Ćosić je istakao da nakon primopredaje dužnosti gradonačelnika u četvrtak, 4. februara, ostaje da svi izabrani odbornici i on kao gradonačelnik što više rade zajedno sa opštinama, kako poslove iz nadležnosti grada, tako i poslove iz nadležnosti opština i što bolje sarađuju sa svim nivoima vlasti.

On je napomenuo da je osam godina bio načelnik opštine i zna kako funkcionišu lokalne samouprave, a trudiće se, kako je rekao, da što prije nauči specifičnosti funkcionisanja grada Istočno Sarajevo i pružiće ruku svim političkim partijama.

„Vrijeme je da u ovom teškom vremenu pošasti zaboravimo na političke teme koje su izazvane lokalnim izborima i vrijeme je da ovu godinu iskoristimo da se stabilizujemo, da zajedno radimo i opet dočekamo 2022. godinu kada su opet izbori“, rekao je on.

Ćosić je rekao da će sa pozicije gradonačelnika zajedno sa opštinama u sastavu grada uputiti zahtjev prema Ministarstvu lokalne uprave i samouprave Republike Srpske o izmjenama Zakona o gradu Istočno Sarajevo.

„Odbornici u Skupštini grada treba da se biraju na direktan način. Treba uvažiti specifičnost i veličinu svih opština i da se niko ne osjeti ugroženim i da radimo na jedinstvu i okupljanju od Sokoca do Trnova“, poručio je Ćosić.

On je rekao da će njegova ruka biti pružena prema svim ljudima koji žive na prostoru ovog grada.

Ćosić je zahvalio dosadašnjem gradonačelniku Nenadu Vukoviću što ga je pozvao na današnji koktel koji je organizovao nakon sjednice Skupštine grada.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare