Vuković organizovao vaskršnji prijem za sveštenstvo

0

U Cekovića kući na Palama u subotu je upriličen vaskršnji prijem za sveštenstvo i monaštvo Srpske pravoslavne crkve /SPC/ sa područja Istočnog Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije, koji je organizovao gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković.

Prijemu je prisustvovao i NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, a na svečanosti je prikazan film “Putem stradanja i mučeništva sveštenomučenika Petra mitropolita dabrobosanskog”.

Vuković je istakao da je jako bitno što je prijem upriličen povodom Vaskrsa i zahvalio mitropolitu Hrizostomu na davanju blagoslova za njegovo održavanje.

“Ovaj prijem je i prilika da se prisjetimo i stvari koje su se desile od prošle godine pa do danas, gdje možemo da kažemo i primjetimo da je sveštenstvo i monaštvo na čelu sa mitropolitom Hrizostomom uradilo dosta toga”, naglasio je Vuković.

Vuković je rekao da je primjetno da se, od kako je ustoličen mitropolit Hrizostom, u Mitropoliji osjeća veća živost – sve više se narod okuplja oko Srpske pravoslavne crkve, što je veoma važno za opstanak i ostanak naroda na ovom području.

Mitropolit Hrizostom je, obraćajući se okupljenima, rekao da postoji namjera da u Istočnom Sarajevu počnu da grade novu sabornu crkvu, ističući da su hramovi potrebni zbog naroda.

“Mi iznova zajedno sa gradonačelnikom, načelnicima opština i srpskim narodom treba da uzdignemo Mitropoliju. Veličanstven je bio Sveti Petar, naš mitropolit koji je ostao kao primjer uspravnosti, dostojanstva i u nevoljama i stradanja”, istakao je mitropolit Hrizostom.

On je naveo da je Jadovno, gdje je stradao i mitropolit Petar Zimonjić, mjesto stravičnog stradanja srpskog naroda.

Mitropolit Hrizostom je rekao da nigdje nije osjećao strah kao u Jadovnom i da može samo da zamisli kakav je bio osjećaj svih tih stradalnika, mučenika koji su pred sobom gledali ambis koji će ih progutati.

“Sveti Petar je sve to podnio dostojanstveno i svi oni koji su ostavili svjedočanstvo o njegovom stradanju u Gospiću i samom Jadovnu, ostali su zadivljeni time”, rekao je mitropolit Hrizostom.

On je istakao da predstojeće obilježavanje 800. godina od autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i 500 godina od osnivanja Goraždanske štamparije, kao i mnoge druge aktivnosti treba da posluže novom zamahu srpske duhovnosti, vjere i nacije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Cekovića kuća je pravo mjesto i ambijent za ovakve prijeme i događaje, ali je sramota nadležnih što ovaj objekat nije (adekvatno) osvjetljen pa u večernjim satima i noću, nažalost, izgleda sablasno!