Vuković: Najpoželjnije mjesto za život od Bijeljine do Trebinja

0
Administrativni centar Istočno Sarajevo

ISTOČNO SARAJEVO – Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je Srni da je na području ovog grada obezbijeđena apsolutnu stabilnost i politička i finansijska, te da je poslovna godina završena sa suficitom u budžetu.

“To je dokaz kontinuirane odgovorne finansijske politike koja se vodi u Istočnom Sarajevu i gdje se javnim sredstvima upravlja na odgovoran način”, istakao je Vuković povodom 25 godina postojanja Grada Istočno Sarajevo i slave grada Svetog Petra Dabrobosanskog, koja se obilježava 17. septembra.

On je naglasio da je u periodu između dvije slave realizovano niz projekata, podsjećajući da je Skupština grada jednoglasno donijela veoma važnu odluku o realizaciji dvadesetak projekata u narednom periodu na području svih šest opština u sastavu grada za šta je planirano i kreditno zaduženje.

Prema njegovim riječima, procedura je u toku nakon čega će se početi realizacija ovih projekata.

“Grad Istočno Sarajevo ima tu razvojnu komponentu i jedno smo od najpoželjnijih mjesta za život od Bijeljine do Trebinja”, naglasio je on.

Vuković je podsjetio da je u proteklom periodu realizovano niz projekata, među kojima je i izgradnja reprezentativnog vatrogasnog doma koji će u narednom periodu obezbijediti bolje uslove kada je riječ o zaštiti od požara.

Grad je, kaže on, kao i svake godine realizovao sve obaveze prema boračkim kategorijama, a izdvojio je i sredstva za sanaciju Vojničkog groblja na Sokocu, izgradnju spomen-obilježja na Veljinama, u opštini Istočna Ilidža, a obezbjedio je i sredstva za idejno rješenje muzeja odbrambeno-otadžbinskog rata na Palama.

On je dodao da je Razvojna agencija grada inicirala i realizaciju projekta “pametnog prevoza” putem kojeg će se na jedan odgovoran način pratiti usluge javnog prevoza na području svih šest opština, a građani će bezbjednije i bolje putovati i imati ažurniju informaciju o svim linijama na području grada.

Govoreći o razvoju turizma na području Istočnog Sarajeva, gradonačelnik kaže da se grad uključio u sve turističke aktivnosti Jahorine, Trebevića i drugih turističkih destinacija, te podsjetio da je prošle zimske sezone obezbijeđen besplatan prevoz na Jahoronu za svu djecu sa područja grada gdje su imala besplatno skijanje.

Kada je riječ o organizaciji Zimske olimpijade mladih /EJOF/ 2019. godine, Vuković kaže da je urađeno dosta posla i da je ponosan na činjenicu da su se oko ovog projekta objedinile sve institucije.

“To nije bio lak posao, ali smo uspjeli da objedinimo sve institucije i svi smo na istom zadatku, a to je održavanje EJOF-a 2019. godine i to je jedan od najpozitivnijih projekata u poslijeratnom periodu kada je riječ o zimskim sportovima na ovim prostorima”, istakao je on.

Vuković napominje da je saradnja grada i Univerzitetom u Istočnom Sarajevu veoma dobra što doprinosi stabilnosti i razvoju jedne od najvažnijih institucija na području garada.

Govoreći o bezbjednost na području grada, Vuković kaže da su prethodnom periodu imali niz sastanaka sa predstavnicima Policijske uprave Istočno Sarajevo i šest gradskih opština na kojima je dogovorena realizacija projekta za bezbjednije Istočno Sarajevo koji podrazumijeva instalaciju savremenih kamera i video nadzora za vozila i lica na području cijelog grada i svih ulaza i izlaza u grad, kao i na graničnoj linija sa Federacijom BiH.

“To je još jedan od projekata koji pokazuje našu sposobnost da sarađujemo i sa opštinama i sa drugim institucijama, a za koji je grad izdvojio pola sredstava, a pola opštine”, naglasio je on i dodao da se nada da će projekat biti završen do kraja godine.

Vuković je podsjetio da su ove godine, povodom 25 godina postojanja grada i slave, predstavnici grada i Mitropolije dabrobosanske, koju je predvodio NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, posjetili mjesta stradanja Svetog Petra Dabrobosanskog i odali poštu svecu i zaštitniku grada o čemu će biti emitovan i kraći film na svečanoj sjednici Skupštine grada u nedjelju, 16. septembra na Palama.

Učesnici pohoda položili su vijence u Jasenovcu i u Jadovnu na Velebitu, gdje su ustaše ubile Svetog Petra Dabrobosanskog i bacile u Šaranovu jamu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments