Vuković: Istočno Sarajevo – mjesto opstanka Srba

2

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je Srni da je cilj da se Istočno Sarajevo ravnomjerno razvija, u skladu sa mogućnostima šest opština koje se nalaze u njegovom sastavu.

Povodom krsne slave grada Istočno Sarajevo – Svetog Petra Sarajevskog Zimonjića, koja će biti proslavljena u nedjelju, 17. septembra, Vuković je naglasio da je u periodu između dvije slave grad očuvao stabilnost u finansijskom, političkom, organizacionom i svakom drugom smislu, te najavio da će se i u budućnosti raditi na njegovom razvoju i stvaranju boljih uslova za život građana.

„Svi moraju da imaju uvažavanje prema gradu Istočno Sarajevo kao mjestu opstanka i ostanka Srba i drugih naroda na području Sarajevsko-romanijske regije. Osim toga, Istočno Sarajevo, odnosno Pale, predstavlja i mjesto nastanka Republike Srpske – tu činjenicu treba uvažavati i ne treba se sa njom poigravati“, naglasio je on.

Prema njegovim riječima, prioritet grada je razvoj Univerziteta u Istočnom Sarajevu, jer je to jedan od razloga zašto je ova sredina najpoželjnije mjesto za življenje u ovom dijelu Republike Srpske.

Vuković je rekao da je postajanje fakulteta u Istočnom Sarajevu važno za dugoročni ostanak ljudi na ovim prostorima i perspektivu mladih.

Prema njegovim riječima, za grad Istočno Sarajevo turizam je jedna od najvažnijih privrednih grana, a Jahorina je lokomotiva koja pokreće sve mikrodestinacije na području grada.

„Kada je riječ o Olimpijskom centru `Jahorina` primjećujemo pozitivne pomake, a ohrabrujuće je što je za direktora imenovan Dejan LJevnaić, koji je Kopaonik podigao iz pepela“, kaže on i dodaje da to obećava da će doći do pozitivnih promjena na olimpijskoj planini, te da će se završiti i vještačko osnježavanje.

Ako na Jahorini postoji pozitivna situacija, kaže Vuković, onda će ona biti takva i na Trebeviću, Romaniji, Ravnoj planini, pećini Orlovača, na Kadinom vrelu i drugim mikrodestinacijama na području grada.

Govoreći o nedavnoj posjeti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Istočnom Sarajevu, gradonačelnik Vuković je istakao da ona na neki način predstavlja priznanje narodu koji je u ratnim okolnostima stvorio grad koji je danas prijatno i, možda, najpoželjnije mjesto za život od Bijeljine do Trebinja.

On je napomenuo da je tokom susreta sa Vučićem izdvojio dva projekta koji imaju i gradski i republički značaj, a nisu posebno vezani ni za jednu lokalnu zajednicu. To su, kaže on, izgradnja muzeja Republike Srpske na Palama, koji je važan za očuvanje tekovina odbrambeno-otadžbinskog rata i završetak zgrade pozorišta u Istočnom Novom Sarajevu.

Vuković je najavio da će u nedjelju, 17. septembra, obilježavanje krsne slave Svetog Petra Sarajevskog Zimonjića početi Svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu Svetog Petra Sarajevskog Zimonjića u Vojkovićima, nakon čega će biti obavljen obred lomljenja slavskog kolača i prigodan program, uz dodjelu priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima.

On je podsjetio da proslava krsne slave ove godine, u odnosu na prethodne, ima posebno značenje jer je nedavno ustoličen novoizabrani mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

(www.palelive.com / Srna / LJiljana Čvoro)

Pretplati se
Obavijesti me o
2 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Gdje je nastala Republika Srpska u toj opštini bi valjda trebalo biti i sjedište grada Istočnog Sarajeva jer to potvrđuje i najavljena izgradnja Muzeja otadžbinskog rata.
O ovome bi rukovodstvo Grada na čelu sa Gradonačelnikom Vukovićem trebalo ozbiljno razmisliti.

Sjedište grada u Palama znači odstupanje! Treba držati pozicije u užem Sarajevu, a to je prije svega sarajevska kotlina.