Vuković: Grad se neće zaduživati radi izgradnje bolnice

0

ISTOČNO SARAJEVO – Grad Istočno Sarajevo neće uzimati kredite da gradi novu zgradu bolnice, poručio je gradonačelnik Nenad Vuković nakon današnjeg sastanka sa potpredsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Sonjom Karadžić Jovičević.


„U ranijim izjavama sam govorio da nije budžet Grada Banjaluke izdvajao sredstva za izgradnju Kliničkog centra Banjaluka tako da se ni budžet Grada Istočno Sarajevo neće ni zaduživati, ni izdvajati sredstva za gradnju nečega za šta nije nadležan“, rekao je Vuković novinarima.

On je podsjetio da je Grad pokušao podnijeti zahtjev za zaduženje u nekom ranijem periodu za ovaj projekat i da je Ministarstvo finansija Srpske odgovorilo da Grad Istočno Sarajevo ne može dobiti saglasnost da se zadužuje za nešto za šta nije nadležan.

Vuković je rekao da će takav stav prenijeti ministru zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Draganu Bogdaniću na sastanku u Istočnom Sarajevu u ponedjeljak, 12. juna.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva izrazio je i nezadovoljstvo neravnopravnim tretmanom u odnosu na druge gradove, navodeći kao primjer odluku Vlade Republike Srpske da u korist Grada Banjaluke otpiše obaveze u iznosu 29 miliona KM.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Sonja Karadžić Jovičević istakla je da su tokom sastanka sa Vukovićem dominirale dvije teme – organizacija Evropskog omladinskog olimpijskog festivala /EJOF/ 2019. godine i izgradnja bolnice.

Ona je izrazila razočaranje što, kada je riječ o ova dva projekta, nadležne institucije – Ministarstvo porodice, omladine i sporta i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske „građane drže u neizvjesnosti“.

„Tražimo da se raščisti situacija kada je riječ o festivalu EJOF i da li će Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske ispuniti sve što je obećalo ili će se definitivno oglasiti i reći da ga ovaj projekat ne zanima“, rekla je Jovičevićeva.

Kada je riječ o izgradnji nove zgrade bolnice u Istočnom Sarajevu, ona je pojasnila da je za naredno zasjedanje Narodne skupštine Republike Srpske predviđena rasprava o informaciji o izgradnji, a da je, pri tom, nejasna situacija u vezi sa finansiranjem ovog projekta.

„Nadam se da će sastanak koji je zakazan u ponedjeljak u 12.00 časova u Istočnom Sarajevu sa rukovodstvima opština i Grada Istočnog Sarajeva sa resornim ministrom dati odgovor s kojim ciljem dobijamo informaciju kao tačku dnevnog reda Narodne skupštine“, rekla je Jovičevićeva.

Ona očekuje odgovor na pitanje da li će konačno početi radovi na izgradnji novog objekta bolnice, kao i da li će biti ispoštovani rokovi koji su predviđeni dokumentacijom.

Sagovornici su naveli da je tokom današnjeg susreta pružena podrška radnicima u rješavanju pitanja njihovog statusa i sudbine RAOP-a i „Famosa“ na Palama.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske dodala je da su alati za rješavanje tog pitanja u rukama Vlade i nadležnih ministarstava.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare