Vuković: Grad je finansijski stabilan – slijede veliki projekti

0

Grad Istočno Sarajevo ima finansijsku stabilnost i kontroliše prihode i rashode, pa su u planu brojni veliki projekti u narednom periodu, najavljuje gradonačelnik Nenad Vuković.

Povodom krsne slave grada Svetog Petra Dabrobosanskog i obilježavanja 26 godina postojanja grada, Vuković naglašava za Srnu da posljednjih nekoliko godina Grad poslovnu godinu završava pozitivno, pa i sa skromnim suficitom.

Vuković naglašava da je period između dvije slave obilježio Evropski omladinski olimpijski festival /EJOF/, najveći sportsko-turistički događaj u poslijeratnom periodu u Republici Srpskoj i BiH.

On podsjeća da su u ovoj godini krenuli u realizaciju brojnih projekata u svih šest opština kroz kreditno zaduženje grada Istočno Sarajevo od pet miliona KM.

Vuković napominje da je na području Sokoca realizovana većina planiranih projekata – riječ je o saobraćajnoj infrastrukturi, obezbijeđen je dio sredstava za Međuopštinske omladinske sportske igre /MOSI/, kao i sredstva za revitalizaciju vrela Bioštice.

„Kada je riječ o opštini Pale, mi ćemo nakon slave grada ući u revitalizaciju Kulturnog centra, a projekat podrazumijeva zamjenu krovne konstrukcije, obnovu fasade, zamjenu stolarije, ugrađivanje klima, rješavanje sanitarnih čvorova“, napominje Vuković.

Uskoro bi trebala početi procedura oko izgradnje atletske staze na stadionu „Vlajko Petrović“.

U saradnji sa Istočnim Starim Gradom, realizuje se izgradnja vatrogasnog doma, s obzirom na to da će na području ove opštine biti organizovana vatrogasna jedinica. Grad će sufinansirati i izgradnju policijske stanice na području Brusa, velikog turističkog izletišta koje zaslužuje da ima bolju bezbjednost.

Vuković napominje da su na području opštine Istočno Novo Sarajevo u toku pripremni radovi na revitalizaciji pomoćnog terena Fudbalskog kluba „Slavija“, za koji će FIFA i UEFA donirati vještačku travu.

Grad će sufinansirati i izgradnju jezera u urbanom dijelu opštine Istočno Novo Sarajevo. Izdvojena su i sredstva za pomoć Mitropoliji dabrobosanskoj za revitalizaciju objekta u Istočnom Novom Sarajevu.

Opština Istočna Ilidža već je realizovala neke infrastrukturne projekte koje finansira grad, a izdvojen je i dio sredstava za projektovanje nove zgrade gimnazije, dok se na području opštine Trnovo krenulo u realizaciju projekta sanacije i dogradnje deponije Krupačke stijene, gdje su postojali problemi sa samozapaljenjem.

Vuković podsjeća da je grad iz budžetskih sredstava izgradio Vatrogasni dom na lokaciji Krtelji u Istočnoj Ilidži.

On je istakao i dobru saradnju sa svim institucijama na svim nivoima i napomenuo da rukovodstvo grada vodi jednu novu politiku bez otrovnih strelica, politiku rada i saradnje sa svima.

Vuković napominje da je u ovoj godini postignut i ogroman napredak kada je u pitanju turizam, kao glavna privredna grana, podsjetivši da je grad Istočno Sarajevo od resornog ministarstva dobilo status turističkog mjesta.

On smatra da je formiranjem turističke organizacije Pale zakomplikovan odnos kada je u pitanju promocija turističkih potencijala.

Vuković podsjeća da je ove godine, na inicijativu grada i boračkih organizacija, Odbor za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske egzodus sarajevskih Srba uvrstio u kalendar obvilježavanja značajnih datuma. Ove godine prvi put 9. septembra obilježeno i stradanje vojnika i civila od NATO agresije.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva najavljuje da će narednu godinu, pored brojnih projekata, obilježiti i lokalni izbori, a možda i izmjena Zakona o gradu Istočnom Sarajevu.

Vuković ističe da su se političke stranke na području grada složile da se novim zakonom ide na direktan izbor gradonačelnika u svih šest opština i ukoliko se to završi u Narodnoj skupštini Republike Srpske, bez nivoa BiH i izmjena Izbornog zakona BiH, u izbore će se ući pod novim okolnostima

On naglašava da u dobrom raspoloženju i sa zadovoljstvom očekuje slavu i da je pripremljen adekvatan program slavskih svečanosti za 16. I 17. septembar.

U ponedjeljak, 16. septembra, u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo biće održana svečana akademija na kojoj će biti dodijeljena priznanja i nagrade. U utorak, 17. septembra, u 9.00 časova biće služena liturgija u Crkvi Svetog Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima, a u 13.00 časova planirano je lomljenje slavskog kolača i ručak u svečanom salonu „Dar“ u Istočnoj Ilidži.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare